На «Українській біржі» 2 лютого почалися торги цінними паперами «Миронівського хлібопродукту» (МХП) і «Укрпродукту». Пересічні українці вперше в історії вітчизняного фондового ринку отримали змогу купити акції емітентів, які торгуються на іноземних фондових майданчиках. Зокрема йдеться про цінні папери названих двох емітентів, які котируються на Лондонській фондовій біржі (ЛФБ). Річ у тому, що через особливості національного законодавства компанії, які мають активи в Україні, можуть здійснювати первинне розміщення акцій (IPO) на закордонних фондових біржах не напряму, а шляхом випуску американських і глобальних депозитарних розписок або створення холдингової компанії в юрисдикціях інших. Тому доступ до цінних паперів найкращих емітентів з активами в Україні на закордонних майданчиках раніше мали лише іноземні інвестори. 

На торги «Української біржі» запропоновано 2,9% загальної кількості акцій «Укрпродукту» (їх продаватимуть лотами по тисячі акцій кожен) і 0,23% МХП (по 10 акцій у лоті). Ці папери розміщено в межах реалізації проекту подвійного лістингу — допуску до обігу на вітчизняних фондових біржах цінних паперів українських емітентів, які провели IPO на закордонних біржах.

За проект подвійного лістингу учасники фондового ринку за активної підтримки Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку боролися понад три роки. Тепер на ринку з’явився не тільки додатковий інструмент для торгів, а й цінні папери емітентів, які є зразками втілення якісної корпоративної культури. Поява таких акцій — хороший знак для інвесторів.

«Потужності нашої компанії розміщено в Україні, й ми дуже раді, що тепер українці зможуть торгувати нашими цінними паперами. Це великий крок уперед і для українського фондового ринку, і для нашої компанії», — каже фінансовий директор «Миронівського хлібопродукту» Вікторія Капелюшна.

 «Щоб подвійний лістинг в Україні став повноцінним, потрібно зробити ще не менш як сім змін. Якщо робити ці кроки послідовно і щоразу по три роки, то щось схоже, наприклад, на сьогоднішній польський ринок побудуємо не раніше ніж через 300 років. Потрібно не просто прискорення в 100 разів — потрібна радикальна перебудова системи держуправління загалом і регулювання фінансових ринків зокрема. Переконаний, що ми застанемо ті часи, коли український фондовий ринок буде частиною європейського», — вважає керуючий партнер інвестиційної групи «Універ» Олексій Сухоруков.

ДОВІДКА «УК»

Холдингова компанія великого українського виробника фасованого масла і плавленого сиру «Укрпродукт» стала першою в країні, що вийшла на IPO у лютому 2005 року. Вона провела IPO на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі.

«Миронівський хлібопродукт» — найбільший виробник м’яса птиці в Україні. У травні 2008 року компанія провела IPO на Лондонській фондовій біржі. Приблизно 65% акцій МХП належать основному акціонерові МХП Юрієві Косюку, інші перебувають у вільному обігу на ЛФБ.