Відомий вислів з міського фольклору столітньої давності «Кому я винен — всім прощаю» вирішили взяти на озброєння у сучасній Греції. Після перемоги на парламентських виборах коаліції радикальних лівих сил («СІРІЗА») у країні буде сформовано новий уряд. Деякі аналітики схильні вважати, що він справді  перестане виконувати умови, на яких Греція отримувала міжнародну фінансову допомогу. Поновилися і розмови про можливість виходу  країни  із зони євро, на тлі яких  курс євро до долара впав до мінімального за одинадцять років рівня.

Проте прагматики певні: лідер «СІРІЗИ» і майбутній прем’єр-міністр Алексіс Ципрас все одно співпрацюватиме із Євросоюзом. Ітиметься зокрема про реструктуризацію грецького боргу, яка зачепить лише офіційний сектор.

Тож новому грецькому урядові не слід розраховувати на значні фінансові поступки партнерів із єврозони.  Про це заявив голова Європейського парламенту Мартін Шульц в інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk. Він сказав також, що не уявляє, як лідер «СІРІЗИ» Алексіс Ципрас зможе виконати всі свої популістські передвиборчі обіцянки.

Сидіти у когось на плечах — це таки зручно. Фото з сайту theguardian.com

«Між тим, що саме людина говорить під час передвиборчої кампанії, і тим, що може бути виконано, безсумнівно, — тривалий етап переговорів. До того ж Ципрас прагматик, він добре розуміє, що йому доведеться йти на компроміси», — зазначив голова Європарламенту.

Про те, що вважає нереалістичною вимогу про списання боргів Греції, Мартін Шульц уже  сказав Алексісові Ципрасу в телефонній розмові.  Нині важливо зміцнити грецьку економіку шляхом інвестицій і збільшити доходи держави за допомогою більш ефективного оподаткування, вважає голова Європарламенту.

Нагадаємо, Греція з 2010 року переживає серйозну боргову кризу. В результаті непопулярних заходів і допомоги розвинених країн Євросоюзу країні вдалося уникнути дефолту, але державний борг Греції досі найбільший серед країн єврозони. Головними надавачами цієї допомоги була так звана трійка: ЄС, Європейський центральний банк та МВФ. 

Коли стали відомі перші результати виборів і «СІРІЗА» впевнилася в своїй перемозі, її лідер заявив: «Греція залишає позаду катастрофічну жорстку економію, вона залишає позаду страх і автократію, вона залишає позаду п’ять років приниження і болю, «трійка» для Греції відійшла в минуле».

Своїм виборцям Алексіс Ципрас пообіцяв списати половину грецького боргу, заявивши тим, хто підтримував країну матеріально, що готовий обговорювати «життєздатне рішення» й хоче, щоб його країна залишилася у єврозоні. Про подальші кроки у зв’язку з цим говорили на зустрічі у понеділок і міністри фінансів європейських країн.

Завдання номер один: мінімізувати вплив результатів парламентських виборів у Греції на економічну стабільність у Європі. Адже, на думку аналітиків, що за цими подіями пильно стежитимуть політики в Іспанії, Португалії, Італії та Франції, які також виступають проти заходів жорсткої економії.