Лікувальні заклади області забезпечені запасом медикаментів і комплектами для надання першої медичної допомоги у разі виникнення надзвичайної ситуації. Про це на брифінгу журналістів повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Єгор Маслов.

Він розповів, що під час обстрілів та боїв на лінії зіткнення поранених і постраждалих із небезпечної зони евакуюють за допомогою військових до найближчої лікувальної установи цивільного типу. Після стабілізації стану пацієнта транспортують у сватівський чи в дніпропетровський госпіталі. І тут чи не найважливіше значення має швидкість й безпека доставки пораненого.

«Ми звернулися до МОЗ із проханням терміново надати шість «швидких» підвищеної прохідності — хоч би по дві на напрямки, де особливо гаряче», — сказав посадовець. Досвідчені водії наголошують, що з бездоріжжям краще справляються не комфортабельні «Рено», «Пежо» і «Форди», які Луганщина отримала кілька місяців тому, а машини на базі УАЗ. Вони показали підвищену прохідність і в умовах бойових дій.

За словами Єгора Маслова, переведені на територію, підконтрольну українській владі, обласні медичні заклади роботу починали фактично з нуля: все обладнання залишилося в Луганську. Нині в Сєвєродонецьку вже накопичено чималий запас медикаментів та медобладнання завдяки гуманітарній допомозі. Є операційні столи, кушетки і ліжка для розгортання місцевих хірургічних відділень тощо.

Та головне, що сюди переїхало багато лікарів вищої кваліфікації. Зокрема 22 професори Луганського державного медичного університету практикують на базах лікувальних закладів Рубіжного, Лисичанська та Кремінної.

Цього року на діяльність лікувальних закладів області надано 980 мільйонів гривень. Цієї суми, зазначив посадовець, вистачить на відновлення медустанов, їх оснащення та виплату зарплати працівникам. Крім того, луганські фахівці планують організувати в Сєвєродонецьку центр медицини катастроф за аналогією з тим, що свого часу успішно функціонував у Луганську.