Найближчим часом фахівці МОЗ проведуть інвентаризацію лікарських засобів на складах Держрезерву для забезпечення ними госпіталів і лікарень. Про це повідомив журналістам під час робочої поїздки на Вінниччину міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. «Ці склади є в усіх областях. Ми знаємо, що там є за документами, проте щодо якості препаратів сказати важко. Перевіримо за день-два», — зазначив він.

Відповідаючи на запитання журналістів, коли знизяться ціни на ліки, міністр сказав, що кожна регуляція і ліцензія, вигадана не задля захисту прав споживачів, підвищує ціну на продукцію. «Ми розраховуємо на 30% зниження на імпортні ліки після дерегуляції ринку. Але спочатку треба ухвалити закон. Якщо Верховна Рада зробить це на наступній сесії, то через 5—6 місяців можна отримати результат», — запевнив урядовець.

Після дерегуляції ринку імпортні ліки стануть дешевшими. Фото з сайту irk.com

Олександр Квіташвілі назвав частиною безпеки країни питання щодо вакцинації населення. Нині, за його словами, Україна становить загрозу європейському континенту. Так, із поліомієліту покриття вакцинацією становить 30% — це на рівні африканських країн. «Тому просимо допомоги в ЮНІСЕФ, щоб мати змогу терміново зробити щеплення передовсім дітям. У розвинених країнах питання вакцинації та імунізації навіть не обговорюють», — зазначив він.

Міністр також поділився враженнями щодо реформування медичної галузі в пілотних регіонах, до яких належить і Вінниччина. «Зроблено чимало, цей досвід можна застосувати в інших областях. Чому пілоти не дали результат на 100%? Гадаю, тому, що не було фінансової свободи дій. Якщо ми надамо автономію медичним закладам, щоб вони могли заробляти гроші й розвивати всю систему, зміни на краще будуть дуже швидко», — сказав він.

Олександр Квіташвілі також ознайомився з умовами перебування та лікування поранених бійців у Військово-медичному клінічному центрі у Вінниці й залишився задоволеним побаченим. Міністр зазначив, що в координації між військовою та цивільною медициною проблем стає дедалі менше, але є моменти, над якими потрібно працювати.