Президент Петро Порошенко заявляє, що РФ як країна-агресор не може і не братиме участь у миротворчій місії в Україні.

Таку позицію він висловив під час спільної прес-конференції з комісаром Європейського Союзу з питань розширення та політики сусідства Йоганнесом Ханом, який перебував із візитом у Києві. «Ми не погодимося на такий формат миротворчої місії, який має загрозу легалізувати багатотисячний російський військовий контингент. Нам таких миротворців уже вистачає», — цитує УНІАН слова глави держави.

Водночас ця миротворча діяльність у форматі поліцейської місії Євросоюзу має працювати на підставі рішення Ради безпеки ООН.

«Ми бачимо необхідність введення цього миротворчого контингенту для забезпечення дотримання миру на Донбасі й контролю за українсько-російським кордоном у Донецькій і Луганській областях. Ми розглядаємо майбутню місію ЄС у межах спільної політики безпеки і оборони як найоптимальніший варіант миротворчої операції», — конкретизував Петро Порошенко.

Єврокомісар розповів, що Європейський Союз розглядає можливість надання Україні 2,1 мільярда євро допомоги як макрофінансову допомогу та підтримку в розвитку економіки. У зв’язку з цим Йоганнес Хан заявив, що ЄС задоволений початком реформ в Україні.

За словами високого гостя, ЄС навесні проведе конференцію з реформ в Україні, а восени — з питань залучення інвестицій.

З Єврокомісаром зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Сторони обговорили прогрес, досягнутий в імплементації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»