Тема утеплення приміщень міжсезонна. Ніколи не пізно це зробити. Українці найчастіше утеплюють стіни своїх багатоповерхівок ззовні, проте експерти кажуть: це малоефективно — втрати тепла не меншають.

За словами директора однієї з будівельних компаній Анни Іскіердо, потрібно утеплювати весь периметр — підлогу та стелю, замінити двері й вікна енергоефективними. Експерт справедливо вважає, що саме останні і є основним джерелом тепловтрат.

А от утеплення стін квартири або будинку зсередини — це дуже небезпечна справа. Наприклад, архітектор, лауреат Державної премії України з архітектури Георгій Духовічний вважає, що таке утеплення нагадує зігрівання на морозі не за допомогою шуби, а — чаркою горілки чи коньяку. «Одразу вам на деякий час стане тепліше, а потім проблеми з охолодженням посиляться. Те ж саме можна сказати і про квартири. Такі утеплення зсередини не лише зменшують корисну площу помешкань, а й порушують правила термодинаміки між стіною та утеплювачем. Невдовзі стіни зволожуватимуться і з’являтиметься грибок. А з останнім, як відомо, боротися дуже важко», — каже експерт.

Георгій Духовічний застерігає споживачів дуже обережно ставитися і до утеплення стін ззовні. На його думку, існує чимало фірм, які за першим же викликом їдуть і роблять такі операції. Проте, як вважає експерт, спершу необхідно, щоб кожну ситуацію вивчив досвідчений проектувальник, а потім свої висновки щодо використання тих чи інших будівельних матеріалів надав безпосередньо виконавцю робіт.

Як вважає експерт будівельного ринку Олена Огороднікова, на відміну від України, в європейських державах працюють спеціальні програми утеплення стін. «На жаль, в нашій країні на це грошей катма. Особливо, якщо будинки перебувають на балансі ЖЕКів. Для кооперативів таке питання більш прийнятне. Однак у будь-якому разі мешканці будинку мають зібратися всі разом і вирішити питання щодо повсюдного утеплення — це не псуватиме зовнішній вигляд і коштуватиме значно дешевше, ніж кожному власнику квартири окремо», — наголошує вона.

Слід також нагадати всім мешканцям багатоповерхівок, що особливу увагу треба приділити утепленню парадних. Адже холод часто потрапляє у квартири саме через них. А ще чимало людей взагалі не знають, що при закритих шторах, які опущені до підлоги, багато тепла затримується й не потрапляє в приміщення. Отже, врахуйте це і скористайтеся можливістю зробити своє помешкання теплішим.