Робочий текст конвенції зі змін клімату узгодили в Женеві. Новий документ мають остаточно затвердити у грудні цього року в Парижі – він у 2020 році замінить Кіотський протокол. Конвенція має визначати темпи і обсяги скорочення кожною країною викидів парникових газів, які призводять до глобального потепління.

На попередній конференції у Лімі учасники взяли за основу документ, що мав 37 сторінок. Після женевської зустрічі він зріс до 86 сторінок.

«Тексту суттєво побільшало, що, звісно, ускладнить роботу на нашій наступній зустрічі, яка відбудеться у червні. Але великим успіхом є вже те, що усі учасники погодилися визнати цей документ за предмет перемовин і готові брати участь у дискусіях», – заявила Крістіана Фіґерес, виконавчий секретар рамкової конвенції ООН зі змін клімату.

Такої згоди вдалося досягти завдяки тому, що автори документу включили до нього пропозиції усіх делегацій. Тож зараз більшість статей конвенції існують в кількох варіантах, які часто суперечать одне одному. Зведенням усіх пропозицій до спільного знаменника займуться на наступному зібранні в Бонні. 

Copyright © 2015 euronews