На Полтавщині правоохоронні органи, служба безпеки, військові комісаріати розробили програму територіальної оборони, працює обласний штаб територіальної оборони. Готовий і план заходів щодо посилення патрулювання стратегічно важливих об’єктів. Створено 25 мобільних груп для оперативного реагування на надзвичайні ситуації. 

«Наша безпека — в наших руках. Немає нині ресурсу в держави, щоб нас захистити. Головне зараз — пробудити небайдужість у населення», — апелював на нараді до зацікавлених осіб голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко.

До патрулювання залучатимуть громадські об’єднання, створюються загони тероборони, активізувалося і місцеве самоврядування. За словами очільника області, він довів до керівників районів, міських голів завдання врахувати в бюджетах цього року додаткові видатки на збільшення кількості камер відеоспостереження у місцях скупчення людей. Формування прямо підпорядковуватимуться органам внутрішніх справ та СБУ.

Готують в області й споруди цивільного захисту. Вони, на жаль, не в найкращому стані. Ті з них, що розташовані в житлових будинках, нерідко захопили самі ж мешканці. Набагато краща ситуація з об’єктами цивільного захисту, розміщеними поза житловими будинками, — такі споруди на 90 відсотків відповідають вимогам.

Триває в області й формування недоторканного запасу. Згідно з інформацією Валерія Головка, він попросив очільників райдержадміністрацій, міських голів передбачити додаткові кошти за програмою цивільної оборони на закупівлю ліків, необхідних у разі надзвичайної ситуації, продовольства, паливно-мастильних матеріалів, одягу.