Тільки уявіть: за сорок років цей чоловік здав 521 літр крові. Він допоміг майже двом тисячам хворих і не збирається на цьому зупинятись. І не заради нового рекорду...

Герой України Володимир Ніколаєв – високого зросту, стрункий і жвавий. Навіть не віриться, що цьому чоловікові вже йде 72-й рік. Він ніколи не бідкається і не скаржиться на здоров’я, повідомляє «Експрес».

«У чому секрет моєї молодості? – всміхається. – У донорстві. Я уже чотири десятиліття поспіль регулярно здаю кров. Іноді двічі на місяць, іноді – один раз. Лікарі кажуть, що така процедура сприяє самооновленню та омолодженню організму, покращує роботу імунної системи. А ще це ефективна профілактика від різних захворювань, у тім числі, серцево-судинних. Та що там лікарі? Я це відчуваю на собі! Організм функціонує без збоїв. Тому й ходжу на станцію переливання крові регулярно. У спеціалістів немає зауважень до мого здоров’я. І ніколи не було. Коли виповнилося 60 років, почали натякати, мовляв, поважний вік, час поберегти себе. Згадували якусь радянську інструкцію, що обмежувала вік донора. Та я наполіг на своєму».

Досягнення Володимира Ніколаєва вражають: він єдиний в Україні донор, що здав понад півтонни крові, у тому числі – 234 літри плазми. На його рахунку – 717 донацій. Володимир Костянтинович – Герой України. До слова, він єдиний, якому надали це високе звання за донорство – «за подвиг і самопожертву, виявлені заради врятування життя і здоров'я громадян України».

«Уперше я здав кров у 20 років, коли після технікуму влаштовувався на роботу – згадує чоловік. – Треба було для когось із породіль. А регулярно навідуватись до станції почав пізніше – з 1976 року. Грошей ніколи не брав. Просто було цікаво, скількома літрами крові зможу поділитися без шкоди для свого здоров’я. Ось так і втягнувся. Що я відчуваю після кожної донації? Піднесення і радість. Донорство зобов’язує та стимулює: уже сорок років веду здоровий спосіб життя. Лише з нагоди свята можу перехилити чарочку чи дві. Але не зловживаю».

За кілька днів до наступної донації Володимир Костянтинович обов’язково дотримується дієти: у його раціоні лише овочі, кефір та сметана. Лікарі постійно контролюють стан його здоров’я та якість крові. Кажуть, що показники чудові. Цікаво, скільки ще крові зможе здати цей чоловік?

«Я вже поділився п’ятьма столітровими діжками. Хочу здати ще стільки ж. І на тому – досить, – всміхається Володимир Ніколаєв. – Чи вдасться? Наразі немає ніяких обмежень і заперечень”.

«Володимир Костянтинович – справді унікальна людина, – підсумовує Антоніна Сердюк, головний лікар станції переливання крові. – Між донаціями рекомендують робити інтервал до 60 днів. Тоді повністю відновлюються всі складники крові. У Володимира Костянтиновича це відбувається значно швидше. Відтак інколи приходить до нас двічі на місяць. Регулярна кровоздача стимулює організм. Донори менше хворіють, довше живуть і мають своєрідний імунітет від депресій, адже частіше відчувають позитивні емоції».