Як прифронтовий регіон Дніпропетровщина має витримувати додаткові навантаження на свій бюджет. Торік вдалося зберегти позиції як провідного регіону України, і на кінець цього року, за оптимістичним сценарієм, область планує зберегти основні показники соціально-економічного розвитку, навіть розраховують на зростання. 

У Програмі соціально-економічного та культурного розвитку області на 2015 рік з прогнозом на 2016—2017 роки, яку затвердили на останній сесії Дніпропетровської облради, прогноз було зроблено з урахуванням наявних та можливих ризиків, пов’язаних насамперед із ситуацією на Донбасі.

Ухвалено й Програму створення робочих місць для переселенців на 2015—2016 роки. На сьогодні їх у регіоні понад 80 тисяч, і їхня кількість постійно збільшується.

Нова програма має допомогти створити робочі місця, забезпечити професійне навчання, перекваліфікацію, створити електронну базу даних претендентів на роботу. Це спільний проект з ООН, на який область дає 1,5 мільйона гривень. Певний ресурс має надати й ООН.

«Ми докладаємо всіх зусиль, щоб забезпечити жителів сусідніх областей житлом, елементарними умовами побуту, допомогти з роботою. Всі, хто до нас приїхав, мають професію, працювали і готові працювати. Необхідно створити умови, щоб люди змогли себе проявити і стали нашим додатковим ресурсом», — наголосив голова обласної ради Євген Удод.

А на попередній сесії облради було затверджено Програму надання соціальної підтримки громадянам, які переселилися зі східних регіонів, на 2014—2016 рр. Вона передбачає забезпечення соціального та матеріального захисту, адаптацію переселенців, збереження держгарантій тощо.

Депутати затвердили рішення про лікування поранених бійців і надали на це кошти. Їх заплановано розподілити по лікарнях. Є пропозиція спрямувати понад мільйон гривень обласній лікарні імені Мечникова, яка приймає найбільше поранених. Щомісяця Дніпропетровщина збирає 50 мільйонів гривень військового податку. Область пропонує Кабміну залишити частину його в регіоні, адже багато тяжкопоранених лікується саме у дніпропетровських лікарнях.