З огляду на офіційну інформацію, впродовж кількох останніх років буковинські податківці час від часу опинялися зі своїми перевірками у тіні горіхових оборудок. Заносило їх туди, схоже, випадково, бо все закінчувалося поодинокими повідомленнями про затримання десь на сільській дорозі вантажівки з необлікованими горіхами і вилученням кількох десятків тонн цієї продукції. Мовляв, водій упійманої машини вперто не зізнавався фіскалам, у кого взяв і кому віз без жодних супровідних документів лущені горіхи в немаркованих коробках.

Скупники відкрито приймали у людей горіхи на базарах і податки платити не збиралися. Фото з сайту builderonline.com 

Хоч ні для кого не було секретом, що нічийні горіхові ядра великими партіями прямували за кордон. У повідомленнях Чернівецької митниці вони досі стабільно займають перші місця за обсягами експорту разом із соняшниковою олією, лісоматеріалами і чоловічими костюмами.

Проте ніхто не намагався дослідити ситуацію, під чиїм же дахом і в яких насправді масштабах процвітає горіховий транскордонний бізнес. Подейкували про мільйонні неоподатковані прибутки. Але у 2013 році з реалізації в області горіхів, зокрема і за кордон, податківці прозвітували про зібраних на користь бюджету 6 тисяч гривень з податку на прибуток. Горіхові експортери ще й ухитрялися повернути ПДВ.

Подробиці «горіхової» справи з прізвищами ватажків, географією і обсягами поставок залишаються в тіні. Але її фінансові «успіхи» потроху починають виходити у білий світ і навіть щедро наповнювати державну і місцеві скарбниці. З річного звіту обласної фіскальної служби (розісланого, мабуть, для конспірації, з електронної адреси якоїсь гірської приватної турбази) видно, що у 2014 році завдяки наполегливості підлеглих начальника головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області Михайла Сеничака, надходження від операції «Горіхи» лише з податку на доходи фізичних осіб становили 9,54 мільйона гривень. Як кажуть, відчуйте різницю.

Усе почалося з того, що одного чудового дня в «зеленому» коридорі Чернівецької митниці буковинські податківці попросили загальмувати вантажівку з уже акуратно розфасованими у вакуумні упаковки горіхами на 3 мільйони гривень.

— Ми вирішили поцікавитися підприємством, яке експортувало цю чималу партію продукції, цілковито підготовлену для продажу в одній із країн ЄС, — розповідає керівник податкової міліції області Сергій Гакман. — Його власник категорично заявив, що ні про які горіхи нічого не відає, вперше про них чує. Машину довелося поставити на складський майданчик до з’ясування усіх обставин справи.

Розкрита буковинськими податківцями «горіхова» схема має такий вигляд. На всіх базарах області скупники відкрито приймали у людей горіхи, даючи до ста гривень за кілограм. Податків ніхто сплачувати не збирався. Потім, знову ж таки нелегально, горіхи лущили, фасували і через підставних осіб відправляли за кордон з істотним заниженням вартості контракту — в Румунію чи Болгарію, звідки вони розходилися світом. Валютна виручка поверталася на фіктивну юридичну особу, тож грошей офіційно не було і не буде.

За інформацією податкової міліції, в масштабах країни під час заготівлі волоських горіхів скарбниця щороку недоотримувала 100 мільйонів гривень податків лише з доходів фізичних осіб і ще 200 мільйонів — з податку на прибуток.

Уже порушено дві кримінальні справи на Буковині, яка однією з перших у країні наступила на хвіст горіховій мафії. На черзі — наведення порядку під час заготівлі квасолі, насіння гарбуза і соняшнику.

Хоч зрозуміло, порядок у заготівельному бізнесі має турбувати не тільки місцевих податківців. Тим більше, що Буковина давно тримає лідерство з вирощування і постачання горіхів на світові ринки. А отже, до організації в краї легального заготівельного ринку мав би долучитися департамент агропромислового розвитку Чернівецької облдержадміністрації.