Напередодні екстреного засідання міністрів закордонних справ, які обговорять посилення санкцій проти Кремля, українська діаспора Бельгії влаштувала біля Ради ЄС мітинг протесту. Його учасники вимагали більшої ізоляції Росії, суворіших санкцій, визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

«Ми можемо зараз знову просити про санкції, санкції, санкції. Ми знаємо, зараз про це говорять (у ЄС). Потрібні якісь заходи», – заявила організатор протесту, українська активістка Оксана Сеничак.

Учасники мітингу говорили, що задля припинення війни в Україні не можуть більше покладатися на діалог з Росією. Водночас у Кремля – інше бачення ситуації. Говорить російський керівник міжнародного дискусійного клубу «Валдай» Андрєй Бистріцкій:

«Я не прихильник всякого роду посилення санкцій, всякого роду розмов про це. Я – прихильник діалогу, який повинен бути відкритим і спиратися на достовірну, перевірену, зважену, я б сказав, інтелектуально відповідальну інформацію».

Після обстрілу житлового масиву в Маріуполі керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні скликала надзвичайне засідання міністрів закордонних справ. Пояснює голова МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс:

«Насамперед ми хочемо подивитися, як збільшити тиск на Москву. Хай вона використає свій вплив у регіоні, щоб там повернулися до мінського протоколу, й щоб втілювалися в життя його положення».

Топ-дипломати ЄС хочуть розширити чорний список осіб, які підривають суверенітет і територіальну цілісність України. Однак новий грецький міністр закордонних справ Нікос Котціас може виступити проти цього. Адже скидається на те, що новий уряд Греції блокуватиме подальші санкції проти Росії. 

Copyright © 2015 euronews