Цього тижня міністр фінансів США Джейкоб Лью, який перебував з візитом у Києві, провів зустрічі з українськими високопосадовцями: Президентом, Прем’єром та міністром фінансів. Під час переговорів порушували питання поглибленої двосторонньої співпраці у фінансово-економічній сфері та надання Сполученими Штатами додаткової фінансової допомоги Україні.

Наша країна цінує таку підтримку стратегічного союзника. Президент подякував заокеанському урядовцеві за «дуже важливий візит і потужний сигнал від Сполучених Штатів на підтримку України в різних сферах: політичній, фінансовій та військовій». Зокрема він наголосив, що додаткові два мільярди доларів фінансових гарантій, виділені Україні, нині вкрай необхідні. Вони дадуть змогу значно зміцнити фінансову стабільність.

Петро Порошенко розповів про зусилля української влади, які вона спрямовує на відновлення макроекономічної стабільності й довіри до вітчизняного банківського сектору, на проведення реформ у сфері економіки, правоохоронної та судової діяльності, антикорупційної політики.

Подякував він і за підтримку зусиль України щодо повернення вітчизняних активів, вкрадених представниками попереднього режиму. На його переконання, це не тільки допоможе в подоланні корупції, а й стане жорстким превентивним заходом, уроком на майбутнє.

Особливу увагу глава держави приділив розширенню співпраці між Україною та Міжнародним валютним фондом, оскільки вважає, що вона не просто пряма фінансова допомога, а, скорше, «фінансова подушка» для проведення глибинних реформ в Україні.

«Ми бачимо, — зазначив Джейкоб Лью, — наскільки складні завдання стоять перед Україною в напрямку реформування країни. Але ми заохочуємо продовжувати цей шлях. Ми перебуваємо у тісній координації з Міжнародним валютним фондом, розуміючи, що вам доводиться вирішувати подвійне завдання: впровадження реформ та гарантування безпеки».

За повідомленням прес-служби Президента, співрозмовники також обговорили довготермінові інструменти розвитку української економіки, які стосуються технічної співпраці, експертної підтримки з боку Сполучених Штатів у сфері бюджетного планування, державних закупівель тощо. Йшлося й про очікувану участь Америки в донорській конференції, запланованій на квітень цього року.

Докладніше нюанси двосторонньої співпраці України та США обговорювали Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і Джейкоб Лью під час особистої зустрічі. Назвавши США одним із найсильніших наших союзників, український Прем’єр подякував за фінансову допомогу, підкресливши, що «ми покладаємося на підтримку уряду США у прискоренні реформ, які необхідні для України» і які вже почали впроваджувати.

Схоже, Арсеній Яценюк переконав гостя, адже за підсумками зустрічі той заявив, що Прем’єр-міністр та уряд України готові до складних рішень, які необхідні для втілення реформ. Важливо продовжити цей прогрес у процесі реформування.