Представники національних меншин Миколаївщини підтримують українську армію. Серед небайдужих — представники етносів, які свого часу пережили депортацію.

Більшість депортованих народів із часом відстояли своє право на Батьківщину. Але турки-месхетинці так і не змогли повернутися на рідні землі. Більш того, у 1989 році їм довелося пережити фактично повторну депортацію. Рятуючи сім’ї від організованих узбецькими націоналістами погромів у Ферганській долині, виїхали десятки тисяч людей. Майже для 10 тисяч месхетинських турків Україна стала другою Батьківщиною. На Миколаївщині вони компактно проживають в Баштанському та Снігурівському районах. І за 15 років успішно інтегрувалися в українське суспільство.

Черговий вантаж із продуктами від турків-месхетинців прямує до зони проведення АТО. Фото надане автором

А в скрутний для нашої країни час громада месхетинських турків Миколаївщини всіляко допомагає військовим у зоні АТО. Регулярно надають бійцям допомогу продуктами харчування. Нещодавно представники діаспори відвідали 79-у аеромобільну бригаду й передали для десантників, що перебувають у зоні АТО, м’ясні та рибні консерви, згущене молоко, макарони, цукор, чай, печиво, сигарети тощо. Все це вже поправлено на Донеччину.

Гроші на придбання продуктів збирали всією громадою, до доброї справи залучилися жителі чотирьох сіл Баштанського та Снігурівського районів.

Люди, які пережили депортацію двічі, бачили на власні очі смерть і насильство, більше не хочуть повторення жахів війни та приниження. Вони, як громадяни України, виступають за мир, спокій і благоденство в країні.