ВІДРОДЖЕННЯ

Започаткований для захисту рідної землі, він став популярним видом спорту

Як єдиноборство хортинг виник на славетному острові Хортиця, батьківщині Запорозької Січі. Саме для захисту рідної землі козаки започаткували бойове мистецтво. А як вид спорту він сформувався з багаторічного досвіду та творчих винаходів тренерів, учених, спортсменів України. Вони збагатили техніку бою та внесли до неї найбільш ефективні і раціональні прийоми в єдиноборствах. Зрештою, український національний вид спорту з нового навчального року пропонується внести до факультативних занять у школах.

У переліку змагань з хортингу під егідою Всеукраїнської федерації на 2012-й — понад десяток. Чимало з них відбуваються за активного сприяння Мінмолодьспорту, де цей вид вважають украй важливим для виховання патріотизму — головної національної цінності, закріпленої віками. Гордість за свій народ, відповідальність за його минуле і сьогодення у молоді поєднується з умінням захистити себе в будь-яких складних ситуаціях.

Проведення чемпіонату України з хортингу серед юніорів та юніорок у закарпатському місті Тячів є визнанням успіхів місцевих спортсменів і тренерів. Змагання, на які з’їхалися понад 150 посланців Криму, Севастополя, Черкас, Житомира, Одеси, Дрогобича, Києва та інших міст, днями відбулися за сприяння почесного президента Тячівської районної федерації хортингу Михайла Шелевера. Михайло Іванович  не лише опікується цим видом, а й сам активно ним займається, заохочує до нього друзів, знайомих, однодумців. У спортзал охоче навідується його син Михайло та одинадцятирічний онук Вілен.

Про добрі темпи розвитку хортингу у Тячеві свідчить те, що тут уже п’ять кандидатів у майстри спорту: Іван Хустський, Юрій Хустський, Михайло Шелевер, Руслан Онкін, Іван Крегул.

Успішно виступили тячівські хортингісти й на всеукраїнській першості: на їхньому рахунку кілька призових місць у різних розділах двобою.  У командному заліку перше місце вибороли черкащани, друге — спортсмени Мукачівського району, третє — Дрогобича. Кращим бійцем змагань визнаний Юрій Хустський, вихованець тячівського тренера Михайла Бучака.

Суддівський і адміністративний склад на змаганнях очолили президент Європейської федерації хортингу Іван Сірко, а також перший віце-президент Української  — Олексій Семигал.