ПІСЛЯ ВИБУХУ

Частина мешканців напівзруйнованої багатоповерхівки зможе повернутися у свої квартири
до старого Нового року
   

Живі гвоздики у вазі, кілька м’яких іграшок, а посередині — фото усміхненої дівчинки в чорній рамці з написом: «Сургай Олександра, учениця другого Б класу. Пам’ятаємо, тужимо». Так колектив Харківської СШ №72 вшанував пам’ять  своєї школярки, загиблої  минулої неділі під час вибуху в 16-поверховому будинку на Московському проспекті, 248г.  Вона була мешканкою тієї 38-ї квартири на десятому поверсі, де й стався вибух та забрав життя двох дорослих і двох дітей: самої Саші, її мами,  старшої сестри та 11-місячного племінника дівчинки.

 — У нас навчалися обидві сестри, — розповідає директор школи Галина Богач. — Саша — в другому класі, а старша  — Люба — наша випускниця. Гарні були учениці. І маму їхню, Людмилу Анатоліївну, знали дуже добре, бо вона входила до складу батьківського комітету школи й була головою батьківського комітету класу.  Вранці 20 грудня  у Безлюдівській церкві, яка розташована в передмісті, відбулася панахида, а по закінченні — похорони у Харкові на 18-му міському цвинтарі, що на проспекті Гагаріна. Від школи повезли квіти та вінки, була й делегація з учителів, адміністрації та органів самоврядування. Учнів не було, оскільки надворі стоять великі морози. А від школи до Безлюдівки — не близький світ,  автобуси ж їхали туди з центру міста — від площі Конституції. Ця біда розтопила серця харків’ян й об’єднала. 

У штабі багатолюдно. Фото автора

Христинка народилася в сорочці      

Розповідаючи про загиблих членів родини, директор школи ні разу не обмовилася про главу сім’ї, який, за попередньою версією правоохоронців, і став винуватцем трагедії. Однією з головних її причин фахівці називають газовий балон,  з якого  через різницю температур на вулиці та в приміщенні сталося витікання газу, що й спричинило вибух. Заніс цей балон до квартири, щоб потім відвезти його на дачу, батько загиблих дітей.  

 — А що тут скажеш, —  зауважує Галина Валентинівна. — Ми практично нічого про нього не знаємо, бо жодного разу не бачили його в школі, а в особових справах дітей записано, що він з родиною не проживає.                                             

Крім батька, з тих членів родини, що мешкали в 38-й квартирі, яка стала епіцентром вибуху,  залишився живим чоловік Люби, який вийшов перед вибухом купити хліба. Коли ж повернувся, побачив зруйноване  житло і почув від очевидців, що його рідні, рятуючись від вогню, вискочили з вікна 10-го поверху і загинули. Експерти, які працювали на місці події, мають щодо цього іншу думку. Вони кажуть, що людей, які були в епіцентрі вибуху, викинуло з вікна разом з вирваними балконними дверима та стіною вибуховою хвилею.

Живою пощастило залишитися лише одній з трьох сестер — 13-річній Христинці, яка зачепилася за балконну плиту дев’ятого поверху і, незважаючи на  сильні опіки, самостійно  вийшла на вулицю. Наразі вона перебуває в опіковому  відділенні Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги імені професора. О. І. Мещанінова. Як розповів завідувач відділення Аслан Цогоєв, у Христинки  опіки  третього ступеня, якими пошкоджено понад 60 відсотків тіла: обпечена голова, верхня частина тулуба, руки та верхні дихальні шляхи.  Але дівчинка при свідомості, самостійно харчується і навіть пробувала пройтися.

У майбутньому, за словами Аслана Цогоєва, потерпілій знадобиться пересадка шкіри, але про операцію говорити ще рано, потрібно відновити повноцінну діяльність внутрішніх органів та душевний стан дівчинки. З нею працюють психологи і поки що не говорять їй про загиблих родичів.

Крім Христинки, в лікарні швидкої допомоги перебувають ще два пацієнти,   яких доправили сюди після вибуху. Один із постраждалих — 31-річний чоловік. У нього діагностували компресійний перелом хребта. Але  лікарі запевняють, що він зможе ходити. Зараз пацієнт перебуває в неврологічному відділенні, його стан оцінюють як середньої тяжкості. У 34-річної жінки теж є  опіки й рани. Її стан також стабільний.

Поінформували  лікарі й про те, що всі шпиталізовані після вибуху в багатоповерхівці пацієнти забезпечені медикаментами та отримують необхідне лікування за кошти міського бюджету. Однак  потік харків’ян, що бажають їм допомогти, не зменшується. Наприклад, Христинка отримує для  лікування препарати, які виготовляються тільки з донорської крові. І хоч їх запаси в лікарні достатні — харків’яни продовжують масово приходити й здавати  кров для дівчинки.

У школі №72 вшановують пам’ять про свою ученицю

Без даху ніхто не залишився

Жителі міста  приносять для потерпілих  харчі та теплий одяг. Адже багато з них  під час вибуху вибігали з будинку на 18-градусний мороз  хто в чому був — спортивних костюмах, домашніх халатах і  капцях.

— Наш терцентр уже завалений теплими речами, — каже Ольга Лукашова, заступник начальника штабу з ліквідації наслідків аварії, який розгорнули в школі №72. — Найбільший попит мають куртки, шапки, чобітки та ковдри.

Ольга Яківна наголосила,  що після вибуху минає лише третій день, а в будинку вже засклили віконні отвори і балкони на всіх поверхах, окрім 10-го, що  залишився відкритим за вимогою експертів, які працюють на місці події. Подали в дім електроенергію, і вже до кінця середи там з’явиться тепло. У вівторок обігріто вже половину будинку, яка не постраждала від вибуху. А в середу працівники КП «Харківські теплові мережі» і підрядники працювали у другій половині будинку і підключили ще один стояк, а також за допомогою калориферів почали обігрівати під’їзд.

— Усі 64 сім’ї, що проживають у будинку на Московському проспекті, 248г, написали заяви  на матеріальну допомогу, яку їм обіцяє надати міська влада до кінця грудня, — каже Ольга Лукашова. — Завершує свою роботу й комісія щодо з’ясування можливостей відновлення по?шкоджень. Необстеженими  на вечір середи залишилося 20 квартир через неявку господарів: хтось працює і не зміг прийти, а хтось захворів. Отож ми склали новий графік, у якому зазначили зручний для кожного час, і сподіваємось за наступний день завершити обстеження.

Сам штаб, за словами Ольги  Яківни,  працює щоденно з восьмої ранку до останнього відвідувача, приблизно до 20.00. Пізніше люди вже не приходять. Серед найклопітніших і найвідповідальніших питань, які довелося  вирішувати за ці дні, було розселення людей. У готель «Турист» влаштували 72 особи. Їх проживання оплачуватиметься містом. Готель «Меркурій» на благодійній основі прийняв  десять людей. Інші сім’ї оселилися в гуртожитках та в родичів.  Залишилася невлаштованою лише одна постраждала  родина, яка  ще думає, де мешкатиме. Пропозицій, які надали харків’яни, багато, тож є з чого вибирати.

Подбали і про братів наших менших

Мурзиків і Тузиків, які  разом зі своїми господарями постраждали від вибуху, теж не залишили напризволяще. У будинку, за підрахунками рятувальників, проживало 50 котів і три собаки. Всіх їх погодився розквартирувати  місь?кий притулок для тварин. Як розповіла керівник цього комунального  закладу Юлія Шаповалова, на постраждалому будинку розвісили оголошення про прийом тварин, і багатьох чотирилапих уже евакуювали та створили для них належний догляд.

ДО РЕЧІ

Цього тижня уряд повинен виділити Харкову гроші на відновлення будинків на вулиці Слинька, 2Б і на Московському проспекті, 248г.

Гроші від уряду мають надійти до бюджету вже  наступного тижня. Загальна сума перевищує 6 мільйонів гривень. До сьогодні фінансували ремонт з резервного фонду.

Збитки від вибуху будинку за адресою: проспект Московський, 248г, за попередніми розрахунками, становлять

17,8 млн гривень. Балансова вартість — 27,1 млн гривень.

ОФІЦІЙНО

Геннадій КЕРНЕС,
Харківський міський голова:

  — Частина жителів будинку по проспекту Московський, 248г, пошкодженого вибухом і пожежею 16 грудня, повернуться у свої квартири менше ніж через місяць. Першими з них заселяться мешканці, які проживають на всіх поверхах, крім 9-го, 10-го й 11-го. Cтанеться це до кінця січня наступного року, до цього часу мають завершитися всі роботи з реконструкції будинку.  Вона триватиме не кілька днів і не тиждень. Ми відновлювали будинок на вулиці Слинька з вересня по листопад. Але той будинок був цегляний і вибух стався з боку фасаду. На Московському ж проспекті епіцентр вибуху був посеред панельної будівлі, тому й ситуація складніша.