КВАДРАТНІ МЕТРИ

Громадськість пропонує, як реалізувати соціальні ініціативи Президента в житловому будівництві

Соціологи стверджують, що поліпшення житлових умов — третя після здоров’я та хліба насущного проблема, яка турбує практично всіх громадян. А представники Інституту демографії констатують невтішне: більшість молодих сімей відмовляються від народження дітей саме тому, що їхні умови проживання, м’яко кажучи, далекі від ідеальних і в перспективі, на жаль, нічого не «світить».

Отже, можна бути опозиціонером або взагалі поза політикою, проте будь-яка людина зі здоровим глуздом буде вітати ініціативи Президента та уряду щодо створення умов для багатьох родин українців в отриманні власного недорогого й комфортного житла. Свої пропозиції щодо реалізації цих ініціатив на сторінках «УК» вже висловили міністр Мінрегіону Анатолій Близнюк і багато народних депутатів. Нині ж до обговорення долучилися громадські організації.

Талісман на новосілля  — завжди готовий. Фото Укрінформу 

Так, голова Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло» Володимир Грищенко наголосив, що саме молодь є соціальною й економічною перспективою держави. Отже, розвиток молодіжних житлових програм слід розглядати як практичні інвестиції у власне майбутнє. А допомогти очільникам держави у реалізації таких програм має громадськість. Приміром, громадська організація із 40-річним стажем роботи у сфері поліпшення житлових умов для молоді «Укрмолодьжитло» запропонувала такі механізми реалізації іпотечної програми:

Пільгове кредитування за рахунок коштів держбюджету під 3% річних. Якщо докладніше, то держава кредитуватиме молодих людей і сім’ї на поворотній основі під невисокий (прийнятний для працюючих із середніми статками — майже 3 тисячі гривень на місяць) відсоток. Програма не вдарить сильно по гаманцю родини, не стане вона дуже обтяжливою і для бюджету України. Родина, яка отримає кредит, знатиме, що має повернути гроші. А отже, вона не поїде з України і обов’язково працюватиме саме на Батьківщині. Фахівці підрахували, що для забезпечення житлом за рік 10 тис. родин за цією схемою у держбюджеті слід закласти 2,5 млрд. грн.

Часткова компенсація відсотків за кредитами банків за рахунок держбюджету з рефінансуванням банків НБУ. З економічного огляду ця програма мало чим відрізняється від попередньої. Проте вона дає можливість залучити до погашення відсотків за кредитом кошти комерційних банків. Адже не секрет, що нині вони не надто охоче кредитують іпотеку через ризикованість таких операцій. Для держави програма найменш витратна, адже компенсує тільки відсотки за кредитом. Аби за цією програмою забезпечити житлом 10 тисяч сімей, потрібно щорічно протягом дії договорів компенсації витрачати з держбюджету майже 100 млн. грн.

Часткова субсидія у розмірі 30% за рахунок коштів держбюджету на будівництво житла. Якщо задіяти програму окремо, вона не зможе охопити так багато молоді, як дві попередні. Причина банальна — мало хто з молодих людей чи родин може нині собі дозволити сплатити навіть 70% повної вартості запропонованого житла. Та, з іншого боку, така схема все ж економічно вигідна людям, адже вони отримають 30%-вий дисконт. Державі ж це дасть можливість залучити у будівельну галузь гроші від населення. Щоб за рік за такою схемою забезпечити житлом 10 тис. родин, потрібно близько 1,2 млрд грн.

Молодіжні житлові комплекси й кооперативи. За відповідної державної підтримки у вигляді матеріальної бази і кредитних ресурсів такий варіант є найбільш привабливим у сучасних економічних умовах для молодих енергійних людей. Адже  вони можуть самоорганізуватися, виявити соціальну активність, власні таланти та пропозиції, а також продемонструвати відповідальність.

Володимир Грищенко зауважив, що велосипеда ніхто не вигадував. Ці програми вже застосовувалися у різні часи, зокрема Фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Нині їх можна взяти в роботу як окремо, так і комплексно. Наприклад, родина може отримати на одну частину вартості житла субсидію у 30%, а на іншу — кредит під 3% або часткову компенсацію. Головне, аби молоді люди отримали доступ до цих програм і змогли обрати саме ту, яка найбільше підійде їхній родині.