ІНДУСТРІЯ ГОСТИННОСТІ

Своїми захмарними цінами власники деяких готелів та квартир відлякують уболівальників Євро-2012

Олекса ЛУЖНИЙ
для «Урядового кур’єра»

Схоже на те, що сподівання власників готелів, хостелів і приватних квартир міст, які приймають Євро-2012, та інших мегаполісів на швидке збагачення не виправдовуються. Адже фахівці ще місяць тому попереджали, що нечуване зростання вартості помешкань, яке продукують представники всіх без винятку сегментів «індустрії гостинності», спричинить відтік уболівальників. Так воно і сталося.

У таких хостелах мешкатимуть гості чемпіонату. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Дешевше мешкати у Польщі

Нещодавно збірна Данії та її фани відмовилися від проживання в готелях Одеси (вони заздалегідь обрали це чудове місто, хоча в ньому і не проходитимуть матчі чемпіонату). Так, вартість добового перебування в готелях приморського міста збільшилася з 200 до 500 євро. Данці вирішили, що їм дешевше буде зупинитися в Польщі і звідти літати на матчі.

За словами директора центру «АльянсФрансез» Сендріка Гра, подібне може статися і з французькими вболівальниками, які вже приїздили до Донецька і були шоковані тамтешніми цінами на готелі під час проведення Євро-2012.

Але ніхто до цих упертих фактів прислуховуватися не хоче. Так, нещодавно президент Всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації Роман Пономаренко зазначив, що під час проведення футбольного чемпіонату ціни в хостелах будуть у 5-7 разів вищими за звичайні. За його інформацією, для цього є великий резерв, адже із 700 місць у хостелах на 20-22 травня цього року було заброньовано 500.

Ну, якщо хостел-асоціації не відчувають нестачі в клієнтах (хоча останні можуть ще просто відмовитися від проживання), то власники готелів зазначають протилежне. Так, начальник управління туризму, готельного господарства та курортів Київської міської державної адміністрації Микола Грицик наводить таку статистику: із 7300 готельних номерів, які за нормами УЄФА підготовлено під Євро-2012, на 30 травня було викуплено лише 5321.

У цілому ж, у столиці багато вільних місць у готелях, і казати про будь-який дефіцит взагалі немає сенсу.

Страшний безлад

Що стосується ринку оренди квартир, тут чиниться страшний безлад, і річ не лише в зростанні цін, а й у тому, що господарі квартир  масово виселяють своїх клієнтів, сподіваючись знайти за високу плату вболівальників.  Останнє, як зазначає ріелтор Руслан Безуглий, відбувається навіть із порушенням ухвалених контрактів. «Або орендодавці просто кажуть своїм клієнтам, що різко підвищують платню. У разі якщо наймачі житла не згодні з цим, їм, звісно, доводиться шукати нове помешкання», — додає він.

Тому ціни на оренду в столиці різко зросли. Так, за словами президента Асоціації фахівців з нерухомості Сергія Злидня, якщо квартира на Харківському масиві ще півроку тому коштувала 4-5 тис. грн на місяць, то наприкінці травня — 5-5,5 тис. грн.

«Зараз  часто-густо є пропозиції однокімнатних помешкань за 250 доларів на добу і вище. Звісно, дорожчає і довгострокова оренда. Так, хороша квартира в центрі Києва ще місяць тому коштувала 4 тис. доларів на місяць. Тепер її господарі вже пропонують за 9 тис. доларів», — зазначає він.

На різних сайтах, які спеціалізуються на житлі під Євро-2012, можна віднайти пропозиції оренди житла в центрі Києва від 50 до 100 доларів на добу (однокімнатні помешкання).

Інші міста-господарі Євро-2012 не такі «ненажерливі» в цьому плані, як столиця. Приміром, у Харкові однокімнатне помешкання можна взяти в добову оренду за 50 доларів (у центрі), в Донецьку — від 30 до 45 доларів, у Львові — до 30 доларів.

Утім, С. Злидень упевнений, що зростання цін на добову оренду квартир обмежене цінами готелів, оскільки основним мотивом відмовитися від готелів на користь приватних помешкань є відносна дешевизна. Ось чому, щоб успішно орендувати квартири, вартість добового проживання в них повинна бути відчутно нижчою, ніж у готелях.