ТОЛЕРАНТНІСТЬ 

Напередодні єврочемпіонату у ЗМІ не випадково «вигулькнула» расистська тема 

«Тримайте злодія!» найголосніше кричить той, хто сам не без гріха. Переконатися в цьому довелося наприкінці травня, коли у програмі британської телерадіокорпорації Бі-Бі-Сі «Панорама: стадіони ненависті» нашу країну, а разом і Польщу звинуватили у проявах расизму.

Там, нагадаємо, продемонстрували кадри, де вболівальники у Києві та Харкові вітають одне одного жестами, схожими на нацистські салюти, а також як на стадіоні у Харкові побили азійських студентів. Згодом екс-капітан англійської збірної Сол Кемп?белл всерйоз порадив фанам не їхати на Євро, тому що звідти вони можуть «повернутись у труні».

Тут варто зазначити, що в самій острівній державі, де засідання суду по звинуваченню одного з кращих гравців чемпіонату і одного з лідерів збірної Джона Террі в расистській образі захисника «Куїнз Парк Рейнджерс» Ентоні Фердінанда стало каталізатором явища, проблема залишається вкрай актуальною і може налякати будь-кого. Зрештою, ганебними проявами сьогодні може «похвалитися» багато європейських країн. Однак у нас набагато актуальнішими є більш знайомі й зрозумілі явища.

На звинувачення у расизмі ледь не першими відреагували фанати. Зокрема Тарас Павлів, лідер фан-клубу ФК «Карпати», зауважив: у стрічці Бі-Бі-Сі кричалки вболівальників неправильно перекладені. Насправді ж у них немає нічого расистського.

Обурив фільм і донецьких ультрас. Анатолій Єгоров, якого англійці назвали неонацистом, має намір подавати до суду. Хлопець стверджує, що на нацистське вітання його спровокували самі журналісти — він просто повторив рух за одним із авторів фільму.

Не вірять в український расизм і в самій Англії. «Страх «расистської» України сам по собі є проявом ксенофобії», — цитують ЗМІ слова Брендона О’Ніла, редактора незалежного видання Spiked.

Відреагував на побоювання BBC і міністр спорту Великої Британії Х’ю Робертсон. На його думку, всі коментарі щодо проблем із расизмом в Україні не відповідають дійсності. «Моя порада усім фанатам — поїхати й підтримати команду», — сказав він.

Посольство України у Великобританії також спростувало інформацію британських ЗМІ про прояви расової нетерпимості в Україні. «В Україні немає проблем з расизмом, ксенофобією чи антисемітизмом, заявив Посол України у Великобританії Володимир Хандогій в інтерв’ю газеті «Independent».

Таке висвітлення ситуації журналістами, на переконання Посла України, є упередженим та незбалансованим. «Відповідь Українського уряду є чіткою: у нас немає таких проблем, як було показано у цій програмі, ані на рівні суспільства, ані на системному рівні. Звісно, трапляються певні інциденти чи поодинокі випадки, проте це не має жодного відношення до Євро 2012», — наголосив Володимир Хандогій.

Він нагадав, що Україна завжди вважалась толерантною країною. «У нас вже багато років навчається чимало іноземних студентів і ніколи не було проблем на такому рівні, як це було зображено у програмі», — зазначив дипломат в інтерв’ю британському виданню. — «Представникам Бі-Бі-Сі варто було поспілкуватись із численними футболістами з Африки та Азії, які зараз грають в українських клубах. Я не знаю жодного прикладу серйозного інциденту на під∂рунті расизму, що трапився б з кимось із них».

Заради об’єктивності зазначимо, що британська телерадіокорпорація активно і без купюр друкує інтернет-відгуки на свій резонансний телепродукт. Серед них є приміром і такий від користувача ricky_715: «Припускати, що Польща та Україна повні нацистів, це є незбалансованим поглядом. Так само, як і показувати документальні кадри безладів та підпалень у Лондоні за пару тижнів до Олімпійських ігор…»