НОВАЦІЯ

У харківських супермаркетах і універсамах з'являться відділи з дешевими продуктами

У Харкові з початком осені високі ціни на продукти харчування перебивали ярмарки, де торгували продукцією від товаровиробників, минаючи посередників. Нині ж тут, у кожному супермаркеті чи універсамі, планують організувати спеціальні місця, де продаватимуть дешеві продукти. Націнки на них, як пообіцяв голова облдержадміністрації Михайло Добкін, не перевищуватимуть середньо встановлені в області.

Вдатися до такого заходу харківську владу змусили результати чергового рейду, проведеного в торговельних мережах міста робочою групою по контролю за цінами, яка виявила величезну кількість порушень.

- Торговельні мережі масово порушують закон, згідно з яким торговельна надбавка в ціні продукту від виробника до кінцевого споживача має бути не більше 12 відсотків, - розповідає заступник голови Харківської облдержадміністрації, який опікується економічним блоком питань, Юрій Сапронов. - Реально ж вона зараз становить і 40, і 50 відсотків. Торговельні мережі просто приховують як походження товару, так і кількість посередників, через яких вони отримали цей товар. Тому ми вже почали проводити зустрічі з керівниками кожної торговельної мережі, розташованої в місті, і орієнтовно, протягом листопада підпишемо меморандум, у якому обговоримо взаємну відповідальність влади і продавця за ціни в регіоні.

Лише після цього у кожному супермаркеті чи універсамі мають з'явитися відділи чи інші спеціально відведені місця з товарами харківського виробника, які відпускатимуться за мінімальними цінами. Але чи підуть назустріч владі керівники супермаркетів?

- Передбачаю, що більшість з них піде, - говорить заступник начальника Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації Олександр Пенський. - Наприклад, вже зараз у кожному магазині однієї з мереж супермаркетів продаються цукор, різні види вермішелі і макаронів, гречка за значно нижчими цінами, ніж в інших.

Крім того, за словами Олександра Пенського, меморандум про непідвищення цін на основну групу продуктів, куди увійшли макаронні вироби, крупи, яловичина, свинина і птиця, ковбаси, молоко 2,5 %, сметана, масло, сир, яйця, цукор, соняшникова олія, овочі, вже готується. Підписувати його обласна влада має намір з виробниками, контролюючими органами, оптовими структурами і мережами супермаркетів. При цьому, як зазначив Олександр Пенський, виробник у збитку не залишиться. Адже при забороні підняття цін основний натиск робиться на посередницькі структури, - говорить він.

Одне слово, у Харкові з'являться продукти для соціально незахищених верств населення і при цьому, як обіцяють посадовці, виробника ображати ні в якому разі не стануть.