ПІДСУМКИ

«Давай разом»!

Він зокрема нагадав, що саме цього року серед спортсменів розігрувалася більша частина ліцензій для участі в Олімпіаді-2012. Право участі в ній уже завоювали 166 українських спортсменів у 21 виді спорту.

— Однією з найяскравіших спортивних перемог року стала перемога українських боксерів на чемпіонаті світу в Баку — 4 золоті і срібна нагороди та кращий боксерський результат за всю історію України, — наголосив голова Держслужби. І додав, що загалом на кінець грудня українські спортсмени олімпійських видів спорту взяли участь у 971 міжнародному змаганні. Вони вибороли 450 нагород.  А юні спортсмени — учасники ХІ літнього Європейського юнацького олімпійського фестивалю в Туреччині в загальнокомандному заліку посіли третє місце, здобувши 15 нагород.

Проте голова Держслужби зауважив, що ці здобутки даються дуже нелегко. Адже матеріальне заохочення тренерів і спортсменів залишає бажати кращого. Тому й відбувається відтік професійних тренерів до Росії та інших країн. Тож аби заохотити цих людей готувати спортивні кадри для України, цього року уряд запровадив стипендії для 50 олімпійських та 25 паралімпійських тренерів у сумі 8 тис. грн.

Равіль Сафіуллін також повідомив, що нині проходить узгодження у відомствах проекту Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012—2016 роки. І це дуже важливо, адже проведене серед молоді дослідження доводить, що майже третина опитаних вважає стан свого здоров’я незадовільним. При цьому половина хлопців та третина дівчат курять, майже 65% молодих людей до 24 років вживають алкоголь. Пан Сафіуллін також нагадав, що 80% офіційно зареєстрованих в Україні ВІЛ-інфікованих — молоді люди. Для порівняння: якщо в країнах Скандинавії спортом займаються майже 85% населення, то в Україні — всього 11%. Це дуже тривожно. Адже без спорту не може бути покращення здоров’я та поліпшення демографічної ситуації.

Підлітків залучатимуть до активних занять спортом. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Тому Державна служба молоді та спорту, Представництво ЮНІСЕФ і громадські організації ініціювали на час Євро-2012 в Україні кампанію «Давай разом!», до якої долучилися зірки спорту та шоу-бізнесу.

Заступник голови Держслужби Сергій Глущенко розповів, що одне із завдань проекту — навчити молодь брати на себе відповідальність за своє життя і здоров’я. 

— Наприклад, підпроект «Чесна гра» — це безоплатне навчання дівчат і хлопців гри у футбол, проведення дитячих і молодіжних турнірів. Волонтери-тренери пропонують підліткам футбол замість комп’ютерів та неробства, — наголосив Сергій Глущенко. — Насамперед ідемо на спортивні майданчики на околицях сіл і міст, де гостра проблема бездоглядності, підлітки частіше курять і вживають алкоголь. Збираємо дівчат і хлопців від 7 до 19 років. Працюватимемо насамперед у містах, в яких проходитимуть матчі Євро-2012.

Нині проект уже діє на 24 спортивних майданчиках, а загалом планується охопити до 200 спортмайданчиків у всій країні.