ЧИТАНКА 

Вийшла нова весела книжка донецького письменника Павла Куща для дітей

Анатолій ЗАГНІТКО,
доктор філологічних наук
для «Урядового кур’єра»

Скажіть відверто: ви тільки в душі мандрівник чи таким є насправді? Полюбляєте реальні мандрівки чи віртуальні, коли світи і цивілізації, епохи і грандіозні події проходять не повз вас, а ви берете активнішу участь у них? Якщо все це захоплює, тоді нова книжка «Метеорит» відомого майстра українського гумористичного цеху Павла Куща адресована саме вам.

Структурно книжка містить дві повісті: «Метеорит», яка дала назву самого видання,  друга — «Нявмуар-р-р-р-и, або На третій від Сонця». Кожна є закінченою самостійною розповіддю, і водночас вони об’єднані між собою — в них діють практично ті самі головні персонажі: хлопчаки з кипучою енергією, які не уявляють собі жодного дня без вигадок та пригод.

Перша повість – «Метеорит» – занурює читача в давноминулі часи, коли динозаври були господарями на планеті Земля. Та мандри тільки починаються, бо далі непосиди потрапляють до печерних людей. А знаєте, як намагаються встановити з ними контакт? Беруться навчити їх грати у футбол. Затим після короткого відпочинку наші сучасники ще побувають у південних степах часів Скіфії, згодом — у тривожних епохах Київської Русі та Запорізької Січі. Та й це не все: з нашого минулого сучасні хлопчаки на якийсь час потраплять у майбутнє. Цікаво? Ще б пак, адже завдяки гостинам у майбутньому і учасники всієї оповіді, і читачі дізнаються, що метеорит — це лише… Втім, не забігатиму наперед і не розкриватиму секрет небесного гостинця.

Його твори люблять дорослі й малі. Фото з архіву редакції

Попередні книжки автора засвідчують, що він не без успіху працює на непростому поприщі літератури для дітей середнього шкільного віку. Добрим підтвердженням цього є друга повість «Нявмуар-р-р-р-р-и, або На третій від Сонця». Чому «Нявмуар-р-р-р-р-и»? Бо розповідь тут ведеться від імені колоритного вусатого і хвостатого прибульця. Тобто письменник запропонував поглянути на нас — аборигенів третьої від Сонця — очима представника далеких позаземних світів. А оскільки «Нявмуар-р-р-р-и» потім читають та інтерпретують енергійні й охочі до вигадок хлопчаки, повість багата на веселі пригоди.

Неупереджений читач легко впізнає в зображуваній країні Муркаїні, де приземлився літальний апарат прибульця, реалії сьогодення. Події  відбуваються в місті Котецьку, населених пунктах — Нявкіївці, Котарську, Мур-ріуполі тощо. Причому доля знайомить автора «Нявмуар-р-р-р-ів» з нашими реаліями і на землі, і в гірняцькому підземеллі — у так званих копанках та шахтах.

Мова автора «Нявмуар-р-р-р-ів» поповнюється різноманітними словечками, які так активно вживаються у хлоп’ячому середовищі і без яких жоден школяр середнього віку не уявляє себе повноцінним. Можна говорити ще про багато особливостей нової книжки Павла Куща, але охопити все багатство важко: і динамічна оповідь із надзвичайно захопливим сюжетом; і неймовірні пригоди в сучасному, минулому і майбутньому звичайнісіньких сільських хлопчаків; і боротьба добра зі злом, де все-таки «добро повинно уміти відстоювати себе і захищати»; радість канікул і шкільні трудові будні школярів та багато-багато іншого. До того ж, художнє мовлення повістей плавне і плинне, пересипане стійкими словосполученнями та власне авторськими перетвореннями таких сполук: що написано хвостом і под., майстерно передає сучасне світосприйняття школяра.

Нова книжка Павла Куща не чекає на свого читача — вона його вже має, бо інакше й бути не може: читається легко, полонить своєю сюжетикою, максимально наближена до сучасності. А ще вона  надзвичайно пізнавальна: розширює історичну пам’ять школяра, поглиблює знання про сучасне і минуле. Активізує питання — навіщо досконало знати шкільні предмети. Тому можна побажати кожному Славної Мандрівки в Країну «Метеорита» — в художню країну Павла Куща.

…Відомий шанувальникам веселого слова добірками гумору та сатири, Павло Кущ минулого року за «Братани по розуму» удостоєний премії імені Остапа Вишні. Його «крайня» книжка «Метеорит» уже здобула визнання на регіональному рівні — перемогла в номінації «Дитяча книга» фестивалю-конкурсу «Книга Донеччини». А ще Донецька організація НСПУ та одна з місцевих бібліотек приймають рішення про висунення «Метеорита» на здобуття премії імені Лесі Українки, що вручається за кращі книжки для дітей. 

ВІТАЄМО!

Сьогодні наш колега, журналіст і письменник Павло Кущ відзначає своє перше 50-річчя. Зичимо натхнення і творчих успіхів!