ЮВІЛЕЙ

У Донецьку на стадіоні "Донбас Арена" відбулося грандіозне шоу, присвячене 75-річчю футболного клубу

...Напередодні на найстарішій донецькій шахті "Лідіївка" урочисто запалили символічний вогонь від вугілля, що тут видобувається більше століття. Полум`я загоготіло в гірняцькій "коногонці" і його після тривалої подорожі всім містом вже наступного дня доставили на заповнену "Донбас Арену". Прикметно, що вогонь у ліхтарі зразка першої половини минулого століття прибув на суперсучасний п`ятизірковий стадіон - один із найкращих у Європі. Зрештою, це дуже символічно, бо схожий шлях пройшов і "Шахтар" - від провінційної "робітничої" команди до лідера вітчизняного та європейського футболу.

Парад спортивних трофеїв

52-тисячний стадіон суботнього вечора, певна річ, був заповнений вщент. "Аншлаг" спостерігався і в тутешніх переповнених готелях: привітати команду з ювілеєм до Донецька з усіх усюд приїхало чимало гостей. Серед них були й всі чотири президенти України. А нині діючий глава держави взагалі відчував себе іменинником, оскільки вболіває за "Шахтар" ще змалку, а тепер вважає успіхи команди гарним прикладом для наслідування не тільки в футболі.

- За останні роки "Шахтар" став грандом європейського футболу і в клубі створена спортивна інфраструктура, що стала надбанням усього Донбасу та всієї України, - відзначив Віктор Янукович. - Це все стало яскравим прикладом того, яких висот можна досягти наполегливою працею та цілеспрямованістю. Переконаний, цей приклад стосується не тільки спорту. Всім нам потрібні спільні перемоги і в економіці, освіті, медицині та інших сферах нашого життя, а "Шахтар" є важливим прикладом для України як орієнтир, як зразок такого успіху.

Закономірно, що ще вдень у Донецькій облдержадміністрації великій групі ветеранів команди та працівників клубу вручили державні нагороди, серед яких ордени "За заслуги", медалі "За працю та звитягу", Почесні грамоти Кабінету Міністрів і Верховної Ради, звання "Почесний працівник фізкультури та спорту". Не забули й про уболівальників, які підтримували і підтримують свою улюблену команду. Причому колись донеччани спостерігали за грою "Шахтаря" навіть із старого терикону, а нині, заповнюючи суперсучасну "Донбас Арену", забезпечують тут таку підтримку та атмосферу, якої небезпідставно побоюються команди суперників.

- А цю атмосферу створюєте ви, наші уболівальники, і я хочу подякувати кожному із вас, - звернувся до шанувальників гірників у своєму привітанні президент ФК "Шахтар" Рінат Ахметов. - Дякую за те, що підтримуєте та переживаєте за команду і вона знаходиться у вашому серці!..

Віддаючи належне "дванадцятому гравцю", президент клубу передав представникам уболівальників пам'ятну бронзову зірку, яку на честь відданих прихильників встановлять на недавно відкритій Алеї слави "Шахтаря".

А потому вже весь стадіон перетворився на своєрідну Алею слави, бо сюди винесли величезні копії спортивних трофеїв, здобутих всіма поколіннями гірників за 75 років існування клубу. На найпочеснішому місці - Кубок УЄФА, а ще Кубок та Суперкубок СРСР, Кубок та Суперкубок України, кубок чемпіона України та інші нагороди.

Ніч яка "зоряна"!

Грандіозну церемонію святкування підготувала італійська компанія К-еvents, яка свого часу організовувала відкриття "Донбас Арени". Про розмах і масштаб заходу може засвідчити наступне: команда досвідчених фахівців працювала тут більше чотирьох місяців, участь у гранд-шоу взяли кращі хореографи, художники та сценографи світу, а також 1300 волонтерів.

Організатори свята насамперед віддали належне минулому "Шахтаря" та гірняцькому походженню команди: тут і терикон, і гірники, які після зміни знімають роби і ганяють м'яч, і неофіційний гімн краю "Спят курганы темные" - цього разу у виконанні Таїсії Повалій. А на величезному тортищі - свічки. Цифру "75" запалили вогнем із вже згадуваної шахтарської коногонки, принесеної прославленим капітаном гірників Михайлом Соколовським.

А чого вартий номер із використанням гігантського надувного футболіста у традиційній помаранчево-чорній формі! Цей футбольний "Гулівер" - зріст 28 метрів і обсяг 300 кубометрів гелію став символом усіх попередніх поколінь команди і, схоже, натякав на майбутнє зростання клубу, керівники якої не приховують своєї головної мети - виграти Лігу чемпіонів.

Задути свічки на торті довірили голлівудській "зірці" українського походження Міллі Йовович, яка виконала російською мовою "С днем рожденья, "Шахтер" на мотив "Happe bіrthday to you". Свою місію актриса виконувала у стильній сукні, а ось напередодні її гардероб поповнила подарована футболка "Шахтаря", в якій, за її словами, вона тепер шикуватиме в комплекті з шортами та високими підборами.

До речі таку ж футболку з цифрою "75" вручили й дворазовій володарці "Греммі", популярній нині американській співачці Ріанні. Світова "зірка" запропонувала глядачам свої найкращі хіти, що супроводжувалися піротехнічним шоу.

Протягом усіх тригодинних урочистостей "Донбас Арена" неодноразово змінювала колір: від синьо-жовтого до помаранчево-чорного та виблискувала тисячами міні-ліхтариків. А фінальним акордом стало різнокольорове нічне небо, зафарбоване грандіозним феєрверком - майже 8 тисяч ефектів! Спалахи згасли, проте святкова "Ніч "Шахтаря" ще тривала, а спогади про гранд-шоу, схоже, залишаться у присутніх назавжди. "Це було чудово! - каже відомий у минулому футболіст, заслужений тренер України Йожеф Сабо. - Просто дивовижно. Я навіть уявити не міг, що таке можна побачити у нас. Побував на двох чемпіонатах світу, де теж влаштовували шоу, але щоб такого рівня... Я навіть не знаю, як це описати... Сподобалася вся церемонія і особливо те, що згадали всіх-всіх ветеранів команди: це повага до людей. Іншим нашим клубам є чому повчитися в "Шахтаря".