МІЖНАРОДНІ ТУРНІРИ

У Лізі Європи на рахунку наших клубів два виграші, нічия і дві поразки

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
Ловеч — Київ

Уперше за останні півроку команда Юрія Сьоміна починала двораундову кубкову дуель на чужому полі. Такий дарунок долі особливо приємно сприймався у провінційному болгарському містечку, до якого з найближчого аеропорту «Горно-Ореховице» слід добиратися більше години. Ритм життя тутешніх жителів нічим не нагадує звичне кипіння пристрастей у так званій зоні Ліги чемпіонів. Як з’ясувалося, футболістам місцевого «Літекса» зарано мріяти і про другий за значенням континентальний турнір. Дарма що цей клуб два останні роки виборює звання чемпіона своєї країни.

Як на мене, у вітчизняній Прем’єр-лізі підопічні Любослава Пенєва у кращому разі змагалися б за потрапляння до чільної шістки. Тим паче, перемога далася українському віце-чемпіону непросто. Тренерський штаб біло-блакитних розпочав фундаментальну реконструкцію складу. У стартовому матчі з казанським «Рубіном» господарі кардинальним чином змінили всю центральну вісь — на поле одночасно вийшли Діакате, Аруна та Ідейє. Подальший розвиток подій довів, що принаймні двоє з трьох новачків сподівань не виправдали. Ціна цього відкриття виявилася надто високою — «Динамо» другий рік поспіль «пролетіло» повз  чемпіонську Лігу.

В атаці Браун Ідейс – найкраще придбання нинішнього міжсезоння. Фото з сайту daylife.com

Залишитися взагалі без єврокубкових поєдинків для киян було б справжньою катастрофою. Ось чому в Ловечі ми не побачили у складі «героїв» недалекого минулого — Євгена Хачеріді, Діакате, Каддурі. «Стара гвардія» навіть без травмованих Шевченка і Гусєва зі своїм завданням впоралася. Але інфарктна кінцівка матчу зайвий раз підтвердила: роботи у Юрія Сьоміна попереду ще дуже багато.

У дебюті зустрічі капітан «Літекса» забив дуже красивий гол і створив нам певні труднощі, — зазначив після фінального свистка динамівський керманич. — До перерви ми демонстрували не дуже швидкий футбол, але в другому таймі, отримавши простір, хлопці рухались краще. На жаль, нам не вистачає останнього точного пасу, націлених флангових передач. В іншому разі дії форварда Брауна Ідейє були б значно ефективнішими.

Менш дипломатичним виявився президент клубу. — Навіть за підсумками цього виграного поєдинку мушу визнати:  багато наших футболістів не відповідають рівню київського «Динамо», — зробив висновок Ігор Суркіс. — Мені залишається сподіватися на нові знахідки служби селекції. Щоб не доводилося приймати валідол під час матчу, гру команди слід посилити.

Головне розчарування минулого четверга — безвольна поразка «Дніпра» на батьківщині футболу. У важкій ситуації після подорожі в Грецію опинилися гравці «Карпат». «Ворскла» і «Металіст» спробують довести свою перевагу над суперниками за тиждень.

— Сьогодні був досить бойовий поєдинок, в якому жоден із суперників не хотів поступатися, — наголосив тренер харків’ян Мирон Маркевич після того, як його підопічні вдома розійшлися миром із «Сошо». — Французи дуже грамотно побудували гру, не дали нам розігнатися. Але в «Металіста» були моменти по перерві, які, звичайно, треба було реалізовувати. Що ж, тепер наше протистояння триватиме в гостях.

 Авторами найгучніших сенсацій перших матчів стикового раунду Ліги Європи стали братиславський «Слован» і фінський ГІК. Перший здолав «Рому», а другий поклав на лопатки півфіналіста минулого розіграшу Ліги чемпіонів — німецький «Шальке». Італійський клуб зіпсував дебют новому наставнику Луїсу Енріке, пропустивши єдиний гол на 80-й хвилині.

Якщо ГІК збереже здобуту перевагу в два м’ячі у Німеччині, він повторить своє ж досягнення в кампанії—1998/99, коли вперше представник Фінляндії пробився до групового етапу єврокубків.

Матчі-відповіді відбудуться 25 серпня.