ЄВРОПЕЙСЬКІ КУБКИ

Перемога, нічия і поразка — доробок наших клубів на старті Ліги Європи

Минулий вікенд Юрій Сьомін провів на Туманному Альбіоні. Наставник киян вирішив наживо подивитися матч англійської Прем’єр-ліги «Сток Сіті» — «Ліверпуль». Здавалося, після цього  про свого першого суперника в груповому турнірі динамівці знатимуть досконало…

Усі карти сплутав головний тренер британців Тоні Пуліс — він не привіз до Києва вісім гравців основного складу, яких бачив Юрій Павлович.  Цей несподіваний хід настільки спантеличив тренерський штаб біло-блакитних, що він припустився кількох стратегічних помилок ще до виходу на поле. Досить швидко з’ясувалося: пробити надміцний захист гостей можна лише за допомогою дальніх ударів. Але Олександр Алієв, чиї могутні постріли рік тому добре запам’ятали воротарі російської Прем’єр-ліги, чомусь залишився на лаві запасних.

Коли ж зрідка господарям вдавалися флангові передачі, їх нікому було замикати – головний бомбардир команди Ідейє теж не потрапив до основного складу. Поки кияни міняли Гармаша на Аруну, Нінковича на Алієва, згодом Аруну на Ідейє, на табло засвітилися принизливі для українського віце-чемпіона цифри — 0:1.

Наприкінці липня в абсолютно схожій тактичній манері Сьоміна переграв наставник казанського «Рубіна» Курбан Бердиєв. Цього разу уникнути поразки від резервного складу далеко не найвідомішого клубу Великої Британії вдалося лише в компенсований арбітром час. Спостерігаючи за грою, важко було повірити, що на міжнародну арену «Сток» повернувся майже після сорокарічної перерви.

Можна лише уявити, як сутужно доведеться Артему Мілевському та його партнерам 1 грудня, коли в рідних стінах Тоні Пуліс випустить проти них свої найкращі сили на чолі з останнім придбанням – гравцем збірної Англії Пітером Краучем, який обійшовся «гончарям» у десять мільйонів фунтів стерлінгів.

Єдину перемогу на старті нового єврокубкового сезону серед чотирьох вітчизняних клубів здобув «Металіст». Схоже, саме підопічні Мирона Маркевича стануть головним фаворитом квартету G. Це припущення підтвердив і керманич віденської «Аустрії».

— «Металіст» яскраво продемонстрував, наскільки потужно він може діяти, — зазначив Карл Даксбахер. — Суперник усі 90 хвилин матчу був сильнішим. Прикро лише, що голи ми пропустили після виконання стандартних положень — цього можна було уникнути. Прекрасно розумію, наскільки нам важко буде грати у Харкові у передостанньому турі Ліги Європи.

Слідом за Денисом Гармашем ледь не капітулювали перед британцями і його партнери по команді. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Не зуміли стрибнути вище голови футболісти «Ворскли». У Копенгагені дебютант групового етапу другого за значенням континентального турніру мало чим поступався своєму конкуренту. Однак продовжити свою безпрограшну серію з семи поєдинків на євро?арені команда Миколи Павлова не змогла. Данський «Копенгаген», який минулого сезону грав  у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, єдиний м’яч провів з пенальті на початку другого тайму.

— Саме таку «Ворсклу» ми бачили на DVD, — зауважив після фінального свистка головний тренер господарів Роланд Нільссон. — Ми знали, що суперник гратиме від оборони на контратаках і використовуватиме фланги. Полтавчани зіграли саме так, як ми й очікували.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, 1 тур

Група Е
«Динамо» (Україна) — «Сток Сіті» (Англія) — 1:1 (Вукоєвич, 90 — Джером, 55)

«Бешикташ» (Туреччина) — «Маккабі» (Тель-Авів, Ізраїль) — 5:1 (Алмейда, 3, 28, Ауреліо, 50, Коркмаз, 53, Єду, 88 — Кехат, 49) 

29 вересня. «Маккабі» — «Динамо», «Сток Сіті» - «Бешикташ».

Група В
«Копенгаген» — «Ворскла» (Україна) — 1:0  (Нордстранд, 54, з пенальті)

 «Ганновер» (Німеччина) — «Стандард» (Бельгія) — 0:0

29 вересня. «Ворскла» — «Ганновер», «Стандард» — «Копенгаген».

Група G
«Аустрія» (Австрія) — «Металіст» (Україна) — 1:2 (Юн, 7 — Гуйє, 56, Клейтон, 79, з пенальті)

АЗ (Нідерланди) — «Мальме» (Швеція) — 4:1 (Алтидор, 21, Ельм, 33, з пенальті, Махер, 39, Холман, 49 — Ларссон,72, з пенальті)

29 вересня. «Металіст» — АЗ, «Мальме» — «Аустрія».

Група А
«Шемрок Реверс» (Ірландія) — «Рубін» (Росія) — 0:3 (Мартінс, 3, Нобоа, 50, Караденіз, 60)

Нереалізовані пенальті: О’Доннелл, 64 — Вальдес, 36.

ПАОК (Греція) — «Тоттенгем» (Англія) — 0:0

29 вересня. «Рубін» — ПАОК, «Тоттенгем» — «Шемрок Реверс».