ЛІГА ЄВРОПИ 

Команда Юрія Сьоміна втратила реальні шанси продовжити боротьбу на євроарені
 

Коли біло-блакитних очолював Валерій Лобановський, невдалим вважався сезон, коли команда не виходила з групи у Лізі чемпіонів. Під керівництвом Анатолія Дем’яненка Олександр Шовковський з партнерами встановили сумний рекорд    шість поразок у шести матчах на міжнародній арені. Це трапилося у найпрестижнішому турнірі Старого Світу.

Тепер настали інші часи. Вдруге поспіль гравцям найтитулованішого українського клубу про турнір чемпіонів залишається тільки мріяти. Рік тому кияни поступилися путівкою у вищій світ голландському «Аяксу», найкращі часи якого залишилися далеко позаду. Нинішньої осені нездоланним бар’єром для динамівців виявився бронзовий призер російської першості    казанський «Рубін».

На цьому прикрі сюрпризи не скінчилися. Сьогодні команда на чолі з володарем «Золотого м’яча» не здатна вийти з групи у Лізі Європи, яку журналісти нерідко називають турніром невдах. Схоже на те, що Юрій Сьомін дзеркально повторює історію свого попередника у кріслі головного тренера киянина Валерія Газзаєва. Нинішній президент «Аланії» з Владикавказа теж свого часу казав, що білоруський БАТЕ  — команда серйозного європейського рівня, яку слід поважати і остерігатися.

Британський бар'єр виявився зависоким для Огнена Вукоєвича та його товаришів. Фото sport.tochka.net

Зараз подібні заспокійливі монологи ми чуємо з вуст екс-наставника московського «Локомотива» і збірної Росії.

— Ми добре провели перший тайм, нав’язали свою гру суперникові, —  зазначив Юрій Павлович після втраченої перемоги на Британських островах. — Проте в другій половині зустрічі за рахунок активної силової гри, далеких передач англійці змогли відігратися. Нам не вистачило другого гола. А з одним важко було зберегти потрібний результат, адже господарі виглядали в атаці досить потужно.

У перерві я дав настанову команді продовжувати в такому ж дусі, додати в русі. Але треба враховувати і силу суперника. Варто відзначити його наполегливі дії, які не дозволили нам вести комбінаційну гру.

Судячи з усього, комбінаційну гру гостей зламали не тільки футболісти «Сток Сіті». За 17 хвилин до фінального свистка Сьомін замінив Андрія Шевченка на бразильського центрального захисника Алмейду.

— Саме перехід на гру у п’ять оборонців коштував нам перемоги у вирішальній грі групового турніру, —  заявив журналістам після фінального свистка захисник гостей Євген Хачеріді. —  Потрібно було йти в атаку, створювати моменти і забивати другий м’яч. Ми ж почали грати в ще більш захисний футбол, дозволивши господарям поля зрівняти рахунок.

Чи може невдача в єврокубках позначитися на позиції головного тренера? Це запитання не до мене, поставте його Ігорю Суркісу.

...За тур до завершення осінньої частини Ліги Європи провінційний англійський клуб, який востаннє грав на євроарені сорок років тому, забезпечив собі вихід в 1/16 фіналу. Динамівцям у рік століття київського футболу залишається пишатися лише тим, що вони у турнірній таблиці розташувалися вище за ізраїльський «Маккабі».

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, 5 тур

«Сток Сіті» (Англія) — «Динамо» (Україна) — 1:1     

Голи: Джонс (81) — Апсон (27, автогол)

«Маккабі» (Тель-Авів, Ізраїль) — «Бешикташ» (Туреччина) — 2:3   

Голи: Йєні (59), Лугасі (70) — Куарежма (45, 90+2), Тораман (47)

Група E

                             І     В     Н     П     М     О

«Сток Сіті»       5     3     2     0     9-4    11

«Бешикташ»     5    3     0     2    10-6   9

«Динамо»         5    1     3     1      4-4       6

«Маккабі»        5     0     1     4     5-14   1

14 грудня. «Динамо» — «Маккабі», «Бешикташ» — «Сток Сіті».

Група L

«Локомотив» (Росія) — «Штурм» (Австрія) — 3:1

Голи: Майкон (62), Сичов (72, з пенальті), Глушаков (89) — Кайнц (64)

«АЕК» (Греція) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:2  

Голи: Сялмас (19)  — Жілле (4, 36)

«Андерлехт» — 15 очок, «Локомотив»  — 12, «Штурм»    3, «АЕК» — 0