Чи допоможе це перервати чорну смугу в історії титулованого клубу

 

21 жовтня кияни проведуть ключовий матч групового турніру Ліги Європи проти голландського АЗ (Алкмаар). Будь-який інший результат, крім перемоги, поставить великий знак запитання щодо перспектив біло-блакитних на вихід у плей-оф. Що означає не потрапити у весняний етап цих змагань, маючи у суперниках чемпіонів Молдови і Білорусі, думаю, нікому з уболівальників зайвий раз пояснювати не треба.

За тиждень для визначального для виконувача обов'язків головного тренера Олега Лужного матчу прихильники столичної команди почули несподівану новину - "Динамо" вирішило змінити емблему. На футболках гравців з'явиться буква "Д" у звичному ромбі. За словами Ігоря Суркіса, у нього, як і у багатьох прихильників українського віце-чемпіона, завжди у серці лишалася ностальгія за старими часами.

- Зміна форми назрівала ще до кризи у команді, - пояснив динамівський президент. - Я можу показати десятки тисяч листів уболівальників, у яких вони просять повернутися до емблеми, яку пам'ятають за переможних років. Нещодавно таке ж прохання надійшло від представників різних фан-груп.

Планується, що компанія, яка розробляє новий логотип, винесе на обговорення уболівальників кілька варіантів. Кращий з них визначиться шляхом Інтернет-голосування.

Кореспондент "Урядового кур'єра" попросив прокоментувати цю новину заслуженого майстра спорту Володимира Трошкіна.

- На мій погляд, річ зовсім не в емблемі, - наголосив срібний призер чемпіонату Європи-1972 і володар Кубка кубків -1975. - Команда зараз переживає непрості часи. Досить сказати, що у сезоні 2009-2010 підопічні Валерія Газзаєва вперше за останні роки не здобули жодного трофея на внутрішній арені. Я вже не кажу про дошкульну поразку нинішнього літа від голландського "Аяксу" у кваліфікації Ліги чемпіонів, несподівану втрату очок у матчах з білоруським БАТЕ і молдавським "Шерифом".

Не варто в усьому звинувачувати колишнього головного тренера. Російський спеціаліст запропонував гравцям своє бачення футболу, власні тактичні уподобання. Судячи з усього, Артем Мілевський та його партнери нові вимоги так до кінця і не сприйняли. Тому розлучення з наставником було неминучим.

Я б не робив трагедії з того, що сталося. Будь-який уболівальник пам'ятає, як провалювалися у небуття такі великі клуби, як італійський "Інтер" або мадридський "Реал". Якщо керівництво киян основну увагу буде приділяти не легіонерам з Бразилії та Аргентини, а власним вихованцям, "Динамо" повернеться на звичні для себе позиції. А буде це з овальною, круглою чи у вигляді вертикального ромба емблемою, не має принципової різниці.

Погоджується зі своїм одноклубником і найкращий футболіст Радянського Союзу сезону-1966 Андрій Біба. Він зовсім не впевнений, що треба щось змінювати. Нинішній логотип з двома зірочками нинішньому працівникові селекційної служби клубу дуже подобається.

Свій погляд на події, що відбуваються, є й у Леоніда Буряка.

- Я категорично проти змін, - заявив екс-наставник київського клубу і збірної України, який зараз фігурує у списку потенційних претендентів на посаду головного тренера "Динамо". - На мій погляд, нинішня емблема дуже вдала у дизайнерському плані. Особисто я лише додав би згори державний символ - тризуб. Це буде сприйматися так само стильно і сучасно, як корона в емблемі мадридського "Реала". Що стосується кольорової гами, нагадаю: жовтий і синій - це кольори Державного прапора України. На моє переконання, нинішня емблема "Динамо" не потребує змін.