Від збройної агресії Росії на українській землі до пропаганди й політично-релігійного впливу — всі ці інструменти гібридної війни, розв’язаної Кремлем, поступово втрачають ефективність. Саме такі оцінки висловлюють на Заході. Україна зміцнює свою незалежність, втілює складні реформи, зменшує простір для корупції й непрозорих схем, однак чимало ще слід зробити.

Про те, чого очікують у США від України, як змінюється ставлення до Росії у сферах, де взаємодію з Москвою поки що неможливо розірвати, в інтерв’ю Укрінформу розповів Майкл Карпентер, колишній високопосадовець Пентагону, а нині директор Аналітичного центру Байдена при Пенсильванському університеті.

Розмова з експертом відбулася в кулуарах конференції у Вашингтоні «Прагнення України до створення зрілої нації», увага якої зосереджувалася на взаємодії у військовій та військово-технічній галузях.

— За останні роки ми побачили поглиблену взаємодію між Україною і США в сфері безпеки і оборони. Яких нових перспектив, на ваш погляд, можна ще досягти зокрема в секторі оборонної промисловості і що для цього треба зробити Україні?

— Якщо говорити безпосередньо про сектор оборонної промисловості, то насамперед, що може зробити Україна, — це реформувати Укроборонпром і комплекс оборонної промисловості. Як тільки Україна забезпечить більше прозорості, кращий нагляд, виведе комерційні підприємства з-під регуляторних функцій уряду, американський бізнес почне тяжіти до використання тих можливостей, які має Україна. А ці можливості насправді величезні, якщо корупція буде ліквідована, а прозорість покращена.

Це поки що найбільші перепони для американських інвестицій. Думаю, що Укроборонпром перебуває на правильному шляху, але це, безумовно, забере час. США, звичайно, можуть забезпечити експертну підтримку імплементації реформ, які необхідно провести.

Що потрібно для західних інвесторів

— Як ви загалом оцінили б нинішній стан взаємодії в оборонній сфері між Україною і США?

— Що стосується реформ у сфері оборони, взаємодія чудова. Багато чого було зроблено протягом останніх чотирьох років. Джон Абізейд (стратегічний радник Міноборони України, генерал Армії США у відставці. — Ред.), наприклад, відіграє справді важливу роль і працює разом з українським військовим керівництвом, щоб реформи у сфері оборони було здійснено.

Натомість у галузі військової промисловості, думаю, втрачаємо багато часу. На мій погляд, система залишається такою, як була заснована в 2010 році попереднім урядом. І, на жаль, вона поки що не до кінця прозора, раціональна й сприятлива для західних компаній, які приходять для інвестицій. Якось я спілкувався з однією із західних компаній, яка мала проблеми на українській митниці на кордоні, намагаючись імпортувати комплектуючі для виробництва в Україні.

Доки такі проблеми залишатимуться постійним явищем, західні компанії інвестуватимуть неохоче. Але як тільки відбудуться реформи, і як тільки (українські. — Ред.) компанії стануть прозорішими, можу гарантувати, що західні інвестори дивитимуться на Україну іншими очима.

США мають переосмислити космічну співпрацю з РФ

— Поговорімо про космічну галузь. Ви, напевно, знаєте про недавню аварію в Росії космічного корабля «Союз». Екіпаж, на щастя, вижив, але це поставило під загрозу належне виконання місії на МКС. Знаємо також про багато інших невдалих пусків російських ракет. Як це може вплинути на перспективи міжнародної співпраці в космосі для Росії?

— Думаю, через агресивні дії Росії у світі існує необхідність переоцінки того, наскільки тісним має бути співробітництво з РФ у майбутньому в космічній та інших галузях. Зараз же ми дуже залежимо від Росії (у космічних програмах. — Ред.), бо РФ і США взаємопов’язані, і це не змінюється тривалий час. Думаю, ми повинні це переосмислити.

Стосовно того, що, на мій погляд, Сполучені Штати, безперечно, мали б зробити, — розвинути власні можливості для запуску космічних ракет. Це абсолютно необхідно.

Але я не став би надто зосереджуватися на падінні ракет. Ми, наприклад, недавно втратили власний літак F35. Будь-яка розвинена в технологічному плані платформа час від часу зазнає невдач.

— Якщо говорити про співпрацю між Україною і США в галузі космосу, чи відкриває нинішня ситуація нові перспективи для цієї взаємодії?

— Потенційно так. Сполучені Штати й Росія більше не співпрацюють навіть на основних платформах. Тепер же з урахуванням ролі Росії у світі, думаю, з’явилося багато можливостей для співпраці з Україною і з українською оборонною промисловістю, яка має значні спроможності в окремих нішах. Але це залежатиме від прозорості, реформ і бізнес-клімату.

Релігійна зброя Кремля

— Ви багато сказали про російську агресію проти України. На ваш погляд, що означає в цьому контексті рішення Константинополя про необхідність надання автокефалії Українській православній церкві? З вашої точки зору, що це означає для української незалежності?

— Це історична подія для України, яка означає багато. Це зменшує можливості російської держави застосовувати Московський патріархат як інструмент своєї зовнішньої політики. Це був фактично своєрідний клин у культурній та релігійній сферах, майже воєнна пропаганда проти українського населення.

Отримання автокефалії, незалежної церкви створить нову динаміку, в якій Україна матиме незалежність у розумінні держави, а також духовну незалежність у розумінні церкви. Думаю, це дуже важливо.

Мене, звісно, непокоїть можливість насильства й виникнення конфліктів, пов’язаних із цим рішенням, особливо з російського боку. Але думаю, що в перспективі історичний момент для України, один із тих, що зміцнює її незалежність.

Ярослав ДОВГОПОЛ,
Укрінформ,
Вашингтон