ЗА ЗАКОНОМ

Органи прокуратури Одеської області повертають громадам незаконно захоплені землі рекреаційного призначення

Понад гектар прибережної зони Чорного моря загальною вартістю понад 17 мільйонів гривень повернули одеській громаді за результатами восьми позовів прокуратури Суворовського району міста Одеси. Торік у липні суд визнав недійсними договори купівлі-продажу та скасував державні акти на право власності на земельні ділянки, розташовані у селі Крижанівка Комінтернівського району. Цього місяця рішення суду було виконане.

Суд нещодавно задовольнив іще один позов цієї райпрокуратури, щодо цінних приморських земель, причому розташованих на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва ім. Котовського — гідропарку «Лузанівка». Цього разу прокурори вимагали знести самочинно збудований кафе-бар та повернути державі земельну ділянку площею понад 1050 квадратних метрів вартістю 2,5 мільйона гривень. За іншим позовом у тій же «Лузанівці» прокуратура домоглася рішення суду про звільнення від павільйончика ще однієї ділянки, що розташована на території парку-пам’ятки.

«Золоті сотки» табору «Сонячний» мають належати дітям. Фото з сайту mlsp.gov.ua

Іноді «золоті землі» вдається повернути лише після втручання судів вищих інстанцій. Так, Одеський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Білгород-Дністровської міжрайонної прокуратури щодо витребування з незаконного володіння приватного підприємства та передачі на користь держави цілісного майнового комплексу дитячого оздоровчого табору «Сонячний». Тож незабаром діти знову зможуть відпочивати у таборі, розташованому в курортному містечку Сергіївка Білгород-Дністровського району.

Тим часом для вирішення земельних питань на узбережжі прокурорам доводиться вживати й доволі жорстких заходів. Так, буквально тиждень тому прокуратура міста Одеси розпочала кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки рекреаційного призначення на території міського пляжу «Відрада»  та самовільного будівництва на цій ділянці.

Часом працівники прокуратури захищають рекреаційні інтереси городян від рішень місцевої влади. Зокрема, міська прокуратура направила адміністративний позов до суду про скасування рішення Одеської міської ради, в якому йдеться про надання КП «Парки Одеси» у постійне користування земельної ділянки на території парку-пам’ятки ім. Т.Г. Шевченка. Прокурори зауважують, що таке рішення призводить до зменшення території об’єкта природозаповідного фонду майже на 3 га.

На увагу суду з подачі прокурорів чекає і огородження земельної ділянки в районі обсерваторії Одеського національного університету. А всі ці факти у своїй сукупності дають підстави сподіватися, що широкому загалу повернуть бодай дещицю «золотих земель», що їх за останні 20 років прибрали до рук різні спритники, а також відстояти узбережжя від подальших зазіхань.