ТУРНІР

Майбутні Шевченки і Реброви змагалися в Донецьку

Валерій КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»

Десятирічний Тарас Дмитрук залишав поле «Донбас Арени» зі сльозами на очах. У другому таймі вирішальної гри партнери вивели його один на один з воротарем суперника, але форвард схибив. Під час серії пенальті його постріл теж не досяг мети. Долю фінального матчу дитячого турніру Кубка націй між командами школи-інтернату з Новоград-Волинського та навчально-виховного комплексу № 49 з Макіївки вирішив влучний удар з одинадцятиметрової позначки нападаючого донеччан Даміра Султанова.

Вісім найсильніших аматорських команд з Харкова і Кіровограда, Євпаторії та Чернівців, Ніжина та Макіївки, Волинської та Черкаської областей на кращій арені країни виборювали звання чемпіона. Пере можці — юні підопічні тре нера Миколи Горбаня з Макіївки отримали право представляти нашу країну в розіграші Кубка чемпіонів Європи.

9 жовтня цього року на знаменитому стадіоні «Сантьяго Бернабеу» в Мадриді українські юнаки змагатимуться за почесний континентальний трофей з однолітками з сорока країн світу. Переможець отримає почесний приз з рук чемпіона світу та Європи Зінедіна Зідана, який нещодавно став спортивним директором «королівського клубу». В нашій країні Кубок націй Данон проводиться асоціацією аматорського футболу України під патронатом Державної служби молоді та спорту і міністерства освіти і науки України.

— Усі хлопчаки, які вибороли право зіграти вирішальні поєдинки на стадіоні, де ще зовсім недавно футболісти «Шахтаря» протистояли майбутнім переможцям Ліги чемпіонів — Мессі, Хаві та Іньєсті, вже стали переможцями, — переконаний перший віце-президент асоціації аматорського футболу Олександр Каденко. — Адже подія такого масштабу трапляється в житті далеко не кожного професійного футболіста. «Повір у свою мрію» — так звучить девіз нашого турніру. Протягом кількох червневих днів хлопці з різних куточків країни отримали унікальний шанс відчути себе справжніми зірками, зіграти на арені, яка за рік прийматиме найсильніших майстрів шкіряного м’яча Старого Світу — учасників XIV чемпіонату Європи з футболу.

Нагадаю, що рік тому в міжнародному фіналі в південноафриканському Йоганнесбурзі юні футболісти львівської загальноосвітньої школи № 73 посіли почесне п’яте місце серед сорока учасників.