ГРА НА ВИЛІТ

27 червня в півфіналі збірна Португалії зіграє з переможцем протистояння на «Донбас Арені»
 

Обидва учасники варшавського чвертьфіналу почали фінальний турнір невдало. Команда Паулу Бенту з мінімальним рахунком поступилися Німеччині — єдиній збірній серед всіх учасників, яка на попередньому етапі не втратила жодного очка. Ще гірше склалася стартова зустріч для чехів. 1:4 у першій грі проти росіян — такого дебюту в ролі головного тренера на великому турнірі не побажаєш нікому.

47-річний Міхал Білек нищівний удар долі витримав з честю. Перебудувавшись тактично, його підопічні здобули дві перемоги поспіль і вийшли до 1/4фіналу. Встановивши при цьому нове досягнення: ще ніколи в історії турнірів Старого Світу переможець групового турніру не мав негативної різниці забитих і пропущених м’ячів.

Особливою надійністю в обороні не відрізнялися і португальці. У восьми поєдинках кваліфікації до Євро-2012 вони пропустили 12 м’ячів — більше, ніж будь-яка з команд, які приїхали в Україну та Польщу. На харківському стадіоні «Металіст», так само як і на «Арені-Львів», Фабіу Коентрау та його партнери жодного разу не зіграли на нуль.

Тільки коли настала пора грати на виліт, європейські бразильці продемонстрували свою справжню силу. Як досвідчений стаєр, Португалія включила максимальну швидкість, коли до фінального свистка залишалося хвилин двадцять. Піренейцям зовсім не хотілося доводити справу до додаткового часу. Не кажучи вже про серію пенальті, де шанси на успіх героя фіналу Ліги чемпіонів Петра Чеха виглядали значно кращими.

Логічним виглядає і те, що на табло варшавського стадіону з’явилося прізвище Кріштіану Роналду. Форвард «Реала» спочатку обстукав штанги воріт суперника. А на 79 хвилині завдав невідпорного удару головою — 1:0.

Третій м’яч на турнірі зіркового лідера атак португальців став кращим подарунком тренеру. За день до гри Паулу Бенту виповнилося 43 роки і журналісти на прес-конференції заспівали йому традиційну святкову пісню.

— Спробую втілити це індивідуальне щастя в колективне, — відповів тренер. — Найбільше хочу, щоб після завтрашнього матчу весь народ Португалії був у гарному настрої.

Свою обіцянку наставник виконав. До наступної середи земляки Ейсебіо та Луїша Фігу будуть святкувати вихід своїх улюбленців у четвірку кращих команд Європи. А 27 червня ввечері країна знов затамує подих: більшість фахівців пророкують у півфіналі, що відбудеться на «Донбас Арені», піренейську битву Португалія — Іспанія.

ТАБЛО «УК»

Чехія — Португалія — 0:1

Голи: Роналду (79)

ПРЯМА МОВА

Паулу БЕНТУ,
тренер збірної Португалії:

«Цей матч відрізнявся від гри з Нідерландами. Ми очікували, що Чехія гратиме ближче до своїх воріт. Але у другому таймі стали створювати гольові моменти. У півфіналі такого великого турніру нас чекатиме велика команда з гравцями міжнародного класу і чудово організована. Нам все одно з ким грати: збірна має підійти до наступного поєдинку у всеозброєнні. Ми вже грали у Львові та Харкові. Тепер поїдемо до Донецька. Наша мета — обіграти Іспанію чи Францію».

НАНІ,
півзахисник збірної Португалії:

«На цій стадії турніру кожен супротивник являє собою неабияку небезпеку. Бажання перемогти, наполегливість, з якою ми працювали до останньої хвилини, якісна гра — все це призвело до гола. Команда досягла бажаного, хоча з початку зіштовхнулася з певними труднощами. Тепер потрібно думати про півфінал. Ну а якщо ми візьмемо гору...»

Міхал БІЛЕК,
тренер збірної Чехії:

«У португальців дуже сильна атака. У першому таймі нам вдавалося стримувати суперника, а після перерви не вистачило сил та енергії. У підсумку все вирішив один момент. Результат розчаровує, але команда Паулу Бенту була сьогодні сильнішою. В цілому ж, ми добре виступили на континентальній першості, потрапивши у вісімку кращих».

Томаш СІВОК,
захисник збірної Чехії:

«Кріштіану Роналду, котрий разом із Ліонелем Мессі є одним із найкращих футболістів світу, вирішив долю зустрічі. Звичайно, ми засмучені, що не пройшли далі, як на Євро-96. І все ж я оцінив би турнір позитивно. Особливо враховуючи наш шлях через кваліфікацію і перший жахливий поєдинок проти росіян».

Кріштіану Роналду: «Я не месія»

ПРОФІЛЬ. У двох стартових матчах Євро-2012 він не вразив нічим. Доля путівки до 1/4 фіналу вирішувалася в матчі Португалія — Нідерланди. Перемогу і друге місце в квартеті В принесли піренейцям два влучні постріли кращого бомбардира мадридського «Реала».

А вперше гру, достойну одного з кращих футболістів світу, вихованець лісабонського «Спортингу» продемонстрував у чвертьфіналі проти Чехії. Кілька відмінних передач партнерам, два постріли, від яких Петра Чеха врятувала лише штанга, нарешті вирішальний м’яч, забитий за одинадцять хвилин до фінального свистка — нарешті глядачі на стадіоні у Варшаві побачили справжнього Роналду.

Після цього поєдинку стало зрозуміло, чому тренер «королівського» клубу Жозе Моурінью вважає свого підопічного гравцем, в якого немає недоліків.

— Кріштіану — досконалий футболіст, — заявив португальський фахівець. — Я не можу відшукати в ньому жодного слабкого пункту. Він справжній лідер команди: однаково добре володіє обома ногами, добре грає на другому поверсі. І все це робить на великій швидкості. Тож він є кращим футболістом світу.

13 травня в останньому турі іспанської Примери проти «Мальорки» Кріштіану забив 60-й гол в сезоні, ставши третім гравцем після Ліонеля Мессі і Герда Мюллера, який забивав 60 м’ячів в одному європейському сезоні.

Португалець ніколи не відзначався скромністю:

— Я готовий до тиску ще й тому, що є головною зіркою чемпіонату Європи, — без жодної долі вагань заявив він журналістам напередодні старту. — Відчуваю себе привілейованою особою в нашій команді. Водночас прекрасно усвідомлюю вагу того, що беру участь у такій знаменній події. Ми всі сподіваємося на вдалий виступ, адже ще жодного разу не перемагали на чемпіонатах Європи та світу. Однак потрібно мати на увазі: я — не месія португальської нації. Акцент треба робити на командні дії.

Головний конкурент португальця в неофіційному рейтингу кращих футболістів світу — звичайно ж, Мессі. Три останні роки саме форвард «Барселони» і збірної Аргентини отримував «Золотий м’яч». Цьогоріч Роналду має всі шанси посунути Лео з вершини. Для цього йому разом з партнерами потрібно зробити два найважчі кроки.