ЗАЛІЗНИЦЯ

На Полтавщині  електрифікували 117 км колій

Учора за участю віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, гендиректора Укрзалізниці Володимира Козака, начальника Південної залізниці Віктора Остапчука, голів Полтавської обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка та обласної ради Івана Момота, міських голів Полтави і Кременчука Олександра Мамая та Олега Бабаєва відбулися урочистості з нагоди здачі в експлуатацію електрифікованої дільниці Полтава — Кременчук — Бурти.

У найближчі п'ять років заплановано електрифікувати 4,5 тис. км залізничних колій. Фото з сайту morepic.ru

Щойно урядовець передав символічного ключа електрифікації начальникові Південної залізниці Вікторові Остапчуку, як оновленою дільницею у перший рейс відбула електричка. Борис Колесніков подякував залізничникам, зауваживши, що вони виконали величезний обсяг робіт. «Нині ми повинні рухатися до європейського рівня розвитку залізниць, передусім — пасажирських перевезень. Ми маємо прагнути до європейської якості обслуговування, і, відповідно, до європейського рівня зарплат для залізничників».

За словами віце-прем’єра, йдеться про багатоцільову програму. «У першу чергу ми економимо дизельне пальне, яке імпортуємо, та використовуємо електроенергію, що виробляється в Україні. По-друге, ми скорочуємо кількість викидів, тобто поліпшуємо екологію. Третє — через Полтаву піде швидкісний рух на Харків і Донецьк, і вже за півроку на залізничному вокзалі Полтави ми зустрічатимемо перші швидкісні поїзди: для цього ми розмежовуємо пасажирський та вантажний рух», — сказав Борис Колесніков. При цьому він наголосив, що щоденна економія залізниці за рахунок відмови від дизельного пального на ділянці Полтава — Кременчук становитиме 306 тисяч гривень. «Така економія буде вже з завтрашнього дня», — підкреслив урядовець і додав: за рік залізничники зменшать експлуатаційні витрати на 110 млн грн. Як повідомляє прес-служба Мінінфраструктури, за розрахунками спеціалістів, капітальні інвестиції, вкладені в електрифікацію та комплексну модернізацію дільниці (731,3 млн грн), окупляться за 5 років і 7 місяців.