ЗВИТЯГА

Перше в історії країни золото Олімпіади в академічному веслуванні здобула наша жіноча четвірка парна 

Катерина Тарасенко, Наталія Довгодько, Анастасія Коженкова, Яна Дементьєва — так виглядає блискучий квартет з Дніпропетровщини.  Ще два роки тому на світовій першості наші дівчата випередили всіх суперниць. У сезоні-2011 на водних доріжках новозеландського міста Карапіро  український екіпаж  фінішував другим, поступившись лише британським спортсменкам.

Але у рік ювілейних Олімпійських ігор рівних нашій четвірці парній просто не було: лідери збірної перемогли на трьох останніх етапах Кубка світу поспіль. У Лондоні під час фінального заїзду українки впевнено лідирували протягом всієї дистанції і випередили найближчих переслідувачок — команду Німеччини більш ніж на дві секунди.

Нагадаю, що до фіналу наші дівчата пробилися з другим результатом, поступаючись лише німкеням. Золото британської проби — перша олімпійська перемога України в академічному веслуванні за всю історію незалежності. Це четверта медаль України на літніх Іграх-2012.

Серця наших дівчат билися в унісон. Фото з сайту daylife.com

Уперше за часи незалежності на літню Олімпіаду українські стрибуни у воду вибороли одинадцять ліцензій. Кращі стартові позиції мали лише беззаперечні лідери цього виду олімпійської програми — китайці. Додав настрою шанувальникам наших майстрів і успіх на травневому чемпіонаті Європи.

У Нідерландах Юлія Прокопчук здобула золоту нагороду в індивідуальних змаганнях на 10-метровій вишці. Згодом киянка в дуеті з Вікторією Потєхіною посіла друге місце в синхронних стрибках. Тепер вже дворазову чемпіонку Старого Світу Національний олімпійський комітет визнав найкращою спортсменкою України в травні.

— Чи готові українські стрибуни у воду на рівних змагатися з фаворитами найпрестижніших змагань — спортсменами Китаю? — запитали журналісти ученицю тренера Андрія Руденка.

— Із зірками з Піднебесної можна боротися за найвищі нагороди, — вважає майстер спорту міжнародного класу. — Останнім часом на етапах Кубка світу це доводили атлети з Німеччини, Італії і мої партнери по команді.

На жаль, цей прогноз виявився далеким від реальності. Схоже на те, що в олімпійському басейні збірна Китаю збирається повторити фантастичний результат минулорічного чемпіонату світу. Тоді в Шанхаї господарі перемогли в усіх десяти видах програми.

Старт фаворитів вражає: гімн Китаю лунав у столиці Великої Британії після змагань у синхронних стрибках з 10-метрової вишки у чоловіків і жінок, а також у стрибках із триметрового трампліна в жінок. Порівняно з переможцями наші результати видаються більш ніж скромними.

Віце-чемпіони Європи Юлія Прокопчук і Вікторія Потєхіна посіли останнє місце серед восьми фіналістів. Найприкріше те, що їхні оцінки (299,64 бала) виявилися далекими від кращих власних результатів. На цьогорічному чемпіонаті Європи, де дівчата здобули срібні медалі, судді оцінили їх виступ у 310,68 очка.

— На тренуваннях у нас все виходило добре, а під час змагань у Лондоні не вистачило впевненості в собі. Працюватимемо над психологічною стабільністю, — пообіцяла Ю. Прокопчук.

Так само на останньому рядку фінішного протоколу в цьому виді програми чоловіки — Олександр Горшковозов та Олександр Боднар із Луганська. Поки що кращим результатом для нас залишається шосте місце у стрибках із триметрового трампліна українського дуету — Олени Федорової з Миколаєва і луганчанки Ганни Письменської.

«Золото» в естафеті 4х200 метрів вільним стилем стало 19-ю нагородою знаменитого Майкла Фелпса. Американський плавець обійшов видатну українську спортсменку  Ларису Латиніну. Наша королева спортивної гімнастики на Іграх 1956, 1960 та 1964 років виборола 9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові нагороди. На рахунку Фелпса 15 золотих, 2 срібні та 2 бронзові медалі.

Китайські спортсмени  продовжують утримувати перше місце в медальному заліку. Вони завоювали 22 нагороди, з яких 13 золотих, 6 срібних та 3 бронзові. Друге місце у США (9—8—6), третє у Франції (4—3—4).

ТАБЛО ІГОР

 

АКАДЕМІЧНЕ ВЕСЛУВАННЯ

 

Жінки, четвірка парна

1. Україна (Катерина Тарасенко, Наталія Довгодько, Анастасія Коженкова, Яна Дементьєва) — 6:35.93

2. Німеччина - 6:38.09

3. США - 6:40.64.

4. Австралія - 6:41.67

5. Китай - 6:44.19

6. Велика Британія - 6:51.54

 

СТРИБКИ У ВОДУ

 

Жінки
10-метрова вишка

1. Чен Руолін/Вань Хао (Китай) — 368,40

2. Паола Еспіноса-Санчес/Алехандра Ороско Лоза (Мексика) — 343,32

3. Меган Бенфеїто/Розет Філіон (Канада) — 337,62

...8. Юлія Прокопчук/Вікторія Потєхіна (Україна) — 299,64

 Трамплін, 3 м

1. Хе Ци/Ву Мінься (Китай) — 346,20 бала

2. Келсі Брайант/Абігаль Джонстон (США) — 321,90

3. Дженіфер Абель/Емілі Хейманс (Канада) — 316,80

...6. Олена Федорова/Ганна Письменська (Україна) — 302,40.

Чоловіки 
10-метрова вишка

1. Цао Юань/Чжан Янгуан (Китай) — 486,78

2. Іван Гарсіа Наварро/Герман Санчес (Мексика) — 468,90

3. Девід Боуда/Ніклас Макрорі (США) — 463,47

...8. Олександр Горшковозов/Олександр Боднар (Україна) — 433,32.