ЄВРО-2012


 Питання про призупинення членства України в УЄФА з порядку денного знято
 

 

Скандал навколо Федерації футболу України, який набув міжнародного розголосу, минулого тижня тримав у напрузі не лише вітчизняний політичний істеблішмент, а й багатомільйонну армію уболівальників. На кону стояло право нашої держави проводити разом з Польщею фінальну частину Євро-2012.

Нагадаємо, тривале протистояння всередині ФФУ змусило втрутитися у конфлікт авторитетні футбольні організації. Функціонерам з ФІФА та УЄФА набридло спостерігати за перманентними спробами ініціативної групи позбавити керівного крісла президента Федерації футболу Григорія Суркіса. Питання про недовіру чинному очільникові ФФУ конгрес української федерації намагався розглянути ще у грудні минулого року. Але присутність незалежних спостерігачів з ФІФА й УЄФА, а ще більше - очевидна невідповідність цих намірів нормам статуту завадили їхньому здійсненню.

Кадрову революцію перенесли на позачерговий конгрес ФФУ: за його термінове проведення проголосувало 38 із 49 колективних членів федерації. Саме у цих діях міжнародні футбольні організації угледіли спробу третіх осіб, насамперед політиків, представників деяких органів влади, впливати на роботу Федерації футболу.

Загроза "червоної картки"

Наприкінці січня ФІФА та УЄФА направили до Федерації футболу України листи з вимогою надати до 4 лютого документальні докази того, що чинне керівництво ФФУ залишиться "недоторканним" до звітно-виборного конгресу, що має відбутися під завісу наступного року, тобто після проведення Євро-2012. У разі браку доказів ФФУ попереджали про можливе припинення членства у цих організаціях.

А це вже не "жовта", а "червона картка"! Подібні санкції тягнуть за собою дискваліфікацію українських клубів і збірних, що виступають у міжнародних змаганнях. Окрім того, виконавчий комітет Союзу європейських футбольних асоціацій постановив, що за дискваліфікації збірної України проведення в нашій країні чемпіонату Євро-2012 було б недоречним.

Листи футбольних функціонерів з Європи відкривали перед Україною настільки невтішну перспективу, що навіть у найвинахідливішого вболівальника, певне, забракло слів, щоб точно передати своє ставлення до цього. А що вже казати про міжнародний імідж держави? Це той самий випадок, коли меркантильні інтереси, надмірні амбіції "групи товаришів" здатні поставити під загрозу унікальний шанс України вперше у своїй історії прийняти європейський футбольний турнір.

Сигнал від Президента

Поки вітчизняні футбольні функціонери виходили з нокауту після ультиматуму УЄФА, перший позитивний сигнал європейська спільнота почула від Президента України. Перебуваючи у Варшаві, Віктор Янукович прокоментував на прохання польських журналістів ситуацію навколо Федерації футболу України, зокрема у зв'язку із заявою 38 колективних членів ФФУ.

"Я висловив свою точку зору, в тому числі звернувся до всіх цих 38 організацій та ФФУ, що це буде на совісті та відповідальності тих людей, хто затіяв цю метушню навколо цього питання", - сказав Президент, додавши, що для з'ясування стосунків треба було шукати інші часи.

Він нагадав, що влада не може втручатися в діяльність громадської організації. "Але я висловив свою точку зору -накласти мораторій сьогодні на ці стосунки, об'єднатися навколо єдиної події національного значення - це проведення чемпіонату. Я свою точку зору висловив публічно, наскільки мені відомо, сьогодні цей конфлікт зупинено", - зазначив Віктор Янукович.

Наче на підтвердження цих слів виконком Федерації футболу України терміново відкликав вимоги більшості колективних членів про скликання позачергового конгресу, на якому планувалося розглянути питання про відставку глави ФФУ Григорія Суркіса. Як зазначено у листі, адресованому Генеральному секретареві ФІФА Жерому Вальке, Генеральному секретареві УЄФА Джанні Інфантіно, члени виконкому ФФУ не ініціюватимуть зміну керівництва ФФУ до завершення Євро-2012 і закінчення терміну повноважень чинного президента ФФУ.

Фініта ля трагедія!

По закінченні "дня Х", вже в суботу 5 лютого, президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що питання щодо призупинення членства України в цій організації через політичне втручання у справи федерації більше не стоїть на порядку денному. "Все повернулося до норми", - цитує Платіні сайт France Football.

Отже, багатомільйонна армія вітчизняних уболівальників, як і весь вітчизняний істеблішмент можуть полегшено зітхнути: "Фініта ля трагедія!" На цій оптимістичній ноті і завершити б розповідь про локальний скандал, який ледь не потряс європейську футбольну спільноту. Але ж, погодьтеся, неприємний осад залишається. Як і запитання, на яке наразі нема відповіді: невже і в футбольному господарстві ми не в змозі навести лад без менторського окрику збоку?