З НЕБА НА ЗЕМЛЮ

Щоб не повторити долю Польщі, збірній України треба обіграти англійців

Ми здобули надзвичайно важливу перемогу на старті. Тепер вступає в дію стратегія.

Так звучала одна з важливих тез керманича нашого тренерського штабу після вдалого дебюту збірної на домашньому чемпіонаті Європи. Висновок абсолютно правильний: адже попереду Тимощука та його партнерів чекали футбольні важковаговики — Франція і Англія.

Однак Олег Блохін вирішив піти найпростішим шляхом. У стартовому протоколі зустрічі з «трикольоровими» виявилися ті ж самі одинадцять прізвищ гравців, як і три дні тому. Тим самим наставник дав зрозуміти своєму колезі Лорану Блану, що його підопічні не збираються сидіти в окопах, а, як мінімум, на кожну атаку суперників відповідати своєю.

Задум сміливий і амбітний, зважаючи, що атакуюча ланка чемпіонів Європи-2000 складається з провідних виконавців англійських клубів «Челсі» і «Манчестер Сіті», німецької «Баварії»і мадридського «Реала». Що з цього вийшло, ми побачили на табло «Донбас Арени» після фінального свистка.

Не будемо згадувати невимушені помилки Тимощука, Михалика, Назаренка, після яких тільки блискучі сейви П’ятова рятували господарів. Зверну увагу на показовий момент: як зароджувалася атака, яка призвела до першого м’яча у наші ворота. У матчі Франція — Англія хитрий лис Рой Ходжсон залишав на власній половині поля сім-вісім гравців навіть тоді, коли м’ячем володіли його підопічні. Саме таким чином британці перекрили кисень Бензема та іншим французьким віртуозам.

Наслідувати цей приклад українці на наважилися. На початку другого тайму вони втратили м’яч біля чужого штрафного майданчика після перепасовки Ярмоленка і Гусєва, який, нагадаю, прикривав правий фланг оборони. Кращого подарунка для Рібері годі було і шукати. Вінгера «Баварії», який набрав спринтерську швидкість, не зміг зупинити ні його одноклубник Тимощук, ні центральні захисники — 0:1. Користуючись дивним для поєдинків такого рівня оперативним простором «галльські півні» невимушено розривали захист синьо-жовтих і були близькі до того, щоб довести рахунок до розгромного. Заміни, які напрошувалися, на долю ключового поєдинку квартету Д вплинути вже не змогли.

— Блохіну належить як ніколи прагматично збалансувати гру між обороною і атакою, вибрати оптимальний тактичний варіант, — розмірковував напередодні гри в Донецьку екс-наставник української дружини Леонід Буряк. — Це завдання виявилося для нашого тренерського штабу аж надто складним.

Приклад суперпрагматичного футболу, який найчастіше приводить до успіху в найвідповідальніших поєдинках, нашим хлопцям показали греки. Восени 2009-го вони, грамотно зігравши на контратаках на тій же «Донбас Арені», не пустили збірну Олексія Михайличенка на чемпіонат світу в ПАР. Три роки потому повторили свій трюк з нашими сусідами.

Еліни, кинувши всі сили на оборону власних воріт, впіймали птаха щастя в одній з контратак. Жахливої помилки припустився природжений гравець атаки Юрій Жирков, якого Дік Адвокат поставив на місце захисника. Нев’янучий Карагуніс, якому виповнилося 35 років, своїм шансом скористався блискуче. Росія разом з поляками вилітає, а греки з другого місця виходять до чвертьфіналу.

Сьогоднішню зустріч між збірними України і Англії обслуговуватиме угорська бригада суддів на чолі з Віктором Кашшаї. Для того, щоб залишитися на Євро, команді Блохіна треба перемагати.

ПРЯМА МОВА

Марко ДЕВІЧ,
форвард збірної України:

«Залишилася одна гра, сподіваюся, не остання. Ми дивилися матчі англійців, знаємо їхні можливості, оскільки ці футболісти виступають у великих клубах. Британці не слабші за інших в групі, адже вони не програли Франції і виграли у шведів. Це хороша і сильна команда, але з нею можна грати».

Йоан КАБАЙ,
півзахисник збірної Франції:

«Наш тренер обрав тактику, яка дозволила знаходити оперативний простір у захисті суперника. Ми знали, що українці навантажуватимуть правий фланг. Тож із Франком Рібері протистояли зв’язці Ярмоленко-Гусєв і шукали свій шанс. Саме за таких обставин ми забили перший гол. Сьогодні наш план спрацював блискуче. До третього матчу можна готуватися з більшою впевненістю».

Дік АДВОКАТ,
тренер збірної Росії:

«Думаю, ми цілком непогано відіграли перший тайм. Треба віддати належне супернику — проти них було важко грати після перерви. Нам же просто не пощастило. Ми повинні були перемагати, та це футбол. Греція заслужила компліменти. Щодо розмов про мій перехід на роботу у голландський ПСВ, то мене особливо не цікавить, що говорять інші».

Францишек СМУДА,
тренер збірної Польщі:

«Мій контракт закінчується після Євро-2012. У мене була домовленість із президентом Польського футбольного союзу Гжегожем Лято, що в разі не виходу нашої збірної з групи, подовження не буде. Змушені проковтнути цю гірку пігулку. Думаю, ми були занадто самовпевненими щодо наших шансів на перемогу в цій грі. Саме тому і програли».

ТАБЛО «УК»

Група D

Україна —  Франція — 0:2

Менез (53), Кабай (56)

Швеція — Англія — 2:3

Голи: Джонсон (49, аг), Меллберг (59) — Керолл (23), Волкотт (64), Велбек (78)

Турнірне становище: Франція — 4 очки, Англія — 4,?УКРАЇНА — 3, Швеція —0.

Група A

Греція — Росія — 1:0

Гол: Карагуніс (45+2)

Чехія — Польща — 1:0

Гол: Йирачек (72)

Група В

Португалія — Нідерланди — 2:1

Голи: Роналду (28, 74) — Ван дер Ваарт (11)

Данія — Німеччина — 1:2

Голи: Крон-Делі (24) — Подольскі (19), Бендер (80)

Чвертьфінали:

21 червня, Варшава: Чехія — Португалія

22 червня, Гданськ: Німеччина — Греція