Події останнього часу підтвердили: краща полуниця таки червнева, а не та, яку можна з’їсти будь-якої пори року о шостій ранку… От тільки купити й ту й іншу, як з’ясувалося, можна майже  однаково дорого.  Тому, відповідаючи  на моє перепитування про ціну  ранньої ягоди,  симпатична власниця повненького кошика поблизу одного зі столичних  ринків  з цілковитою впевненістю у своїй правоті парирувала: «Зате нічим не оброблена». А зважаючи на невтішний прогноз  метеорологів, навіть найпалкіші прихильники поливного землеробства розводять руками, коли  йдеться про наповнення  вітчизняних прилавків якісною і  головне — дешевою садовиною та городиною.

Малий біб, а шкода велика

Овочево-ягідна  тема міцно закріпилася у заголовках топ-новин завдяки нинішній ситуації у Європі, пов’язаній з  епідемією, викликаною кишковою паличкою, від якої постраждали близько двох тисяч людей, понад двадцятеро, на жаль,  померли.

Нині  німецькі чиновники чекають на результати остаточних аналізів, аби повідомити, звідки саме поширилася бактерія E.coli.  З високою ймовірністю у висновках буде вказано, що  небезпека  походить з ферми, розташованої за сто кілометрів південніше Гамбурга, яка  постачала свою продукцію, зокрема й пророщену сою,  у ресторани та магазини міста і сусідніх німецьких земель. Якщо інформація підтвердиться, доведеться  вибачатися перед іспанськими  виробниками за  несправедливий напад на  вирощені в цій країні огірки.

Міністр сільського господарства Нижньої Саксонії Герт Ліндеманн  уже заявив: «Ми отримали докази, які вказують, що теплиця в Уельцені є джерелом походження бактерії або одним з джерел її виникнення». Ускладнює  остаточний  висновок те, що  на цій фермі вирощують овочі з насіння, імпортованого з різних країн. Паростки квасолі, сої, броколі, гороху — усі ці рослини переважно використовують у салатах, а вирощують при температурі + 38 градусів за Цельсієм, що є ідеальними умовами для всіх бактерій.

Як вберегтися від отруєнь

Висока температура повітря  вже є  вагомою причиною, аби звернути особливу увагу на харчування.  Однак і влітку достатньо дотримуватися кількох простих правил, аби убезпечити себе і своїх ближніх від непередбачених наслідків.  Перше знайоме з дитинства: мийте руки перед їжею! Більшість хвороботворних бактерій передаються саме через брудні руки. Це ж стосується фруктів, які в таку погоду краще не просто мити, а навіть сполоснути окропом.

Любителям зекономити  копійку, але придбати, як кажуть,  «з асфальту», у жодному разі не радимо це робити. Оскільки продукцію на  стихійних ринках точно ніхто не перевіряє.  І відмовтеся  нарешті від звички готувати «про запас», особливо якщо немає можливості скористатися холодильником.

Перед тим як занурити своє розпашіле тіло у  воду сумнівної водойми,  добре подумайте — на пляжі, особливо на «дикому»,  шанси підчепити кишкову інфекцію зростають.

З ПЕРШИХ ВУСТ  

Іван БІСЮК,
голова Державної ветеринарної 
та фітосанітарної служби України:

— Додаткові перевірки на кишкову інфекцію на кордонах застосовуватимуть до всіх видів харчової продукції та фабрикатів. Інспекторів у нас вистачає. Більше продукції буде проходити через розширений контроль, особливо з територій, де зафіксовані захворювання людей. Продукти перевірятимуть не тільки за органолептичними показниками, а й на кишкові палички. Черг на кордонах через додаткові перевірки не буде, оскільки імпортерам дозволяють переміщати вантажі у пункти призначення, втім, перед цим їх письмово зобов’язують утилізувати продукцію, зараження якої, можливо, виявлять інспектори після дослідження.