ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

Економічне зростання   як гарантія добробуту

Незабаром депутати обговорюватимуть пенсійну реформу, якою сьогодні не   переймається  хіба що байдужий. Адже зміни у пенсійному законодавстві торкнуться  майже кожного українця.  Тож  тривалий час люди мали можливість вивчити документ, висловити свої думки,  внести пропозиції. Відтак депутатам від уряду поданий новий законопроект з урахуванням результатів громадського обговорення та пропозицій профспілок.

Цей варіант найбільш  лояльний до населення у порівнянні з тими, які запроваджувалися в останні десятиріччя в Європі та світі, переконаний директор Департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір. Головна особливість доопрацьованого документа — це відновлення соціальної справедливості та скорочення розриву між мінімальними й максимальними пенсіями. Уряд пропонує обмеження надвисоких пенсій на рівні 10 прожиткових мінімумів, у тому числі й для  теперішніх пенсіонерів. За словами М. Шамбіра, стосуватиметься це близько 14 тисяч осіб. І вони мають з розумінням поставитись до такого варіанта. Адже в непростих  умовах сьогодення  всі мають бути в однакових умовах.

Реформа не має альтернативи,  сказав Микола Шамбір, бо населення України, як, власне, і всього світу, старішає. Крім того, пенсійний вік у нас — один з найнижчих у світі. Вже у 2014 році кожен працюючий утримуватиме одного пенсіонера. І якщо нічого не змінювати, зростатиме дефіцит пенсійного фонду, можуть бути затримки з виплатами, що остаточно розбалансує солідарну пенсійну систему.

Головний аспект нового законопроекту, за словами фахівця,  полягає в тому, що зберігаються  нинішні соціальні гарантії. Усі призначені пенсії виплачуватимуться у раніше встановленому розмірі (за винятком обмеження пенсії максимальним розміром, яке застосовується і на раніше призначені пенсії). Тим часом підвищується престижність праці представників бюджетної сфери (учителів, лікарів, працівників соціальної сфери). Їм одноразово при виході на пенсію надаватиметься мінімальна пенсія у десятикратному розмірі.

НОВЕЛИ ОНОВЛЕНОГО ЗАКОНОПРОЕКТУ

1. Можливість протягом 3-х років виходити на пенсію при досягненні 55 років жінкам, які звільнені з роботи за наявності страхового стажу не менше 30 років. Розмір пенсії при цьому буде знижено на 0,5 % за кожний місяць більш раннього виходу на пенсію, але передбачена можливість відновлення повного розміру пенсії після досягнення пенсійного віку за умови подальшого працевлаштування та неотриманні пенсії на відповідний період.

2. Надання можливості протягом 5 років при призначенні пенсії за бажанням пенсіонера враховувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 р., при збереженні архівних документів.

3. Підвищення розміру зарплати для обчислення пенсії особам, які отримували допомогу по безробіттю через її оптимізацію у межах 10 % заробітку з виключенням періодів одержання допомоги по безробіттю.

4. Поширити виплату 10-ти призначених пенсій на працівників соціальної сфери (реабілітаційних центрів, територіальних центрів, центрів адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, центрів обліку бездомних осіб та закладів для бездомних громадян) та здійснювати цю виплату за рахунок коштів державного бюджету.

5. Підвищення до 62 років пенсійного віку для чоловіків, що працюють на державній службі, здійснити більш поступово — за 6 років, починаючи з 2013 року (раніше пропонувалося одномоментно).

6. Збільшення календарної вислуги військовослужбовцям до 25 років провести протягом 10 років (раніше пропонувалось 5 років).

7. Враховувати до календарної вислуги років для призначення пенсії військовим час навчання у вищих навчальних закладах ( 1 рік навчання за 6 місяців служби).

8. Обмеження заробітку для призначення пенсій для всіх пенсіонерів сумою, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (зараз пенсії чотирьом категоріям — народним депутатам, суддям, прокурорам і військовослужбовцям — призначаються із усієї заробітної плати).

9. Призначення дострокової пенсії народним депутатам при завершенні скликання як і іншим категоріям пенсіонерів за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

10. Спрощення механізму відстрочення виходу на пенсію шляхом підвищення розміру пенсії за кожен місяць більш пізнього виходу на пенсію на 0,5 % у межах перших 5 років відстрочення та на 0,75 % у разі відстрочення виходу на пенсію на понад 5 років та ліквідації необхідності звернення до пенсійних органів про відстрочення призначення пенсії.