ЛІГА ЄВРОПИ 

У другому турі Ліги Європи українські клуби не здобули жодної перемоги

Як відомо, наприкінці вересня жителі Ізраїлю святкують  Новий рік за іудейським календарем. У зв’язку з цим президент ще одного учасника розіграшу Ліги Європи — «Маккабі» з Хайфи — звернувся до УЄФА з проханням змінити порядок домашніх ігор з німецьким «Шальке». Господарі передбачали, що святкового дня мало хто з уболівальників прийшов би на стадіон. Європейська футбольна спілка пішла назустріч: минулого четверга команда зі Святої землі грала у Німеччині, а матч-відповідь у рідних стінах проведе лише 14 грудня.

На відміну від своїх земляків, клуб із Тель-Авіва подібними пересторогами не переймався. І вчинив абсолютно правильно. На затишному стадіоні «Блумфілд», знайомому українським уболівальникам з часів популярного колись Кубка Першого каналу, вільних місць майже не було.

Щоправда, майстерності й тактичного вишколу місцевим футболістам бурхлива підтримка глядачів не додала. Команду такого рівня, яка під час жеребкування сіялася з кошика явних аутсайдерів, український віце-чемпіон повинен обігрувати у будь-який час і за будь-яких обставин. Тим дивніше було почути після фінального свистка слова наставника господарів Мотті Іваніра про те, що цього вечора саме його підопічні втратили цілком реальні три очки.

Підстави для такого парадоксального висновку дали динамівці на чолі з віце-капітаном Андрієм Шевченком, якому в четвер виповнилося 35 років. Список футбольних гріхів киян міг би потягнути на окремий ∂рунтовний матеріал. Назву лише деякі найбільш кричущі. Денис Гармаш виходить на поле тільки заради того, щоб настрахати суперників і, отримавши чергове попередження, повернутися на лаву запасних. Нігерійця Лукмана Аруну під час гольової атаки господарів 19-річний дебютант євротурнірів Дор Міха обходить, наче стоячого.

Андрій Шевченко не зміг забити у свій день народження...Фото ua.uefa.com

Ще гірші справи з атакою. Найдосвідченіші турнірні бійці біло-блакитних Шевченко, Гусєв,  Ярмоленко не можуть віддати партнеру останній пас, після якого взяття воріт залишається справою техніки.

Лише одного разу Алієв вивів Ідейє один на один з воротарем — цей епізод завершився голом. У решті випадків виконання найпростіших тактичних прийомів виявлялося для одного з лідерів вітчизняної Прем’єр-ліги чимось нездійсненним. Протягом усіх 90 хвилин зустрічі складалося враження: головний тренер не керує діями своїх підопічних, а пливе за течією. Показовим виявився епізод із другою заміною: Юрій Сьомін до останнього моменту вагався, кого ж все-таки зняти з гри — Алієва чи Ярмоленка. Брак у діях останнього значно перевищував кількість швидкісних ривків. До речі, не вперше: у матчі «Динамо» — «Шахтар» з 21 дуелі Андрій  виграв лише п’ять.

Висновок напрошується невтішний: за такого рівня гри динамівцям мало що світить у наступних поєдинках проти турецького «Бешикташа» та англійського «Сток Сіті».

...а Марко Девіча захисники стримували не без зусиль. Фото УНІАН

Найсприятливіші турнірні перспективи розкривалися перед «Металістом». Стартова перемога на виїзді давала підопічним Мирона Маркевича можливість закріпити цей успіх у домашньому поєдинку проти  клубу з Нідерландів. Але харків’яни повинні дякувати долі, що зуміли уникнути цілком можливої поразки. Мабуть, Мирону Маркевичу  потрібно щось змінювати кардинально, адже покладатися на те,  що Девіч виручить завжди,  надто ризиковано.

— Ми не можемо занести перший тайм собі в актив. Але в другій половині зустрічі була зовсім інша гра й глядачі побачили звичний «Металіст». Ми повністю переграли АЗ, та, на жаль, забили всього один м’яч, хоча могли забити й більше, — зауважив він  на післяматчевій прес-конференції.

За торішнім графіком львівських «Карпат» рухається турнірною дистанцією «Ворскла». Поразку на чужому полі змінює невдача в рідних  стінах.  Команда,  в якій з одинадцяти гравців основи семеро 1988–91 років народження,  набирається досвіду на власних помилках.  Як зазначив постфактум наставник полтавців Микола Павлов,  брак досвіду на такому рівні не дав змоги  нашим футболістам зіграти так, як вони можуть. Два м’ячі наприкінці першого тайму внесли сум’яття в дії команди. А швидкий гол у другому показав, що гравці гідні більшого і могли розраховувати на очки, зокрема й у цій грі. Наступний суперник команди Миколи Павлова — «Стандард» із Бельгії.

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
    Тель-Авів — Київ

ТАБЛО«УК»

Ліга ЄВРОПА, груповий турнір,2-й тур.

Група  E

Маккабі (Тель-Авів, Ізраїль) — Динамо ( Україна) — 1:1 (Міха, 44 — Ідейє, 9)
Сток  Сіті (Англія) — Бешикташ (Туреччина) — 2:1
Сток Сіті — 4 очки, Бешикташ — 3 Динамо — 2, Маккабі —1.
20 жовтня. Динамо — Бешикташ, Маккабі — Сток Сіті.

Група B

Ворскла (Україна) — Ганновер (Німеччина) — 1:2
(Курилов, — Стандард (Бельгія) — Копенгаген (Данія) — 3:0
Ганновер, Стандард — по 4 очки, Копенгаген — 3 ,Ворскла — 0.
20 жовтня. Стандард — Ворскла, Ганновер — Копенгаген.

Група  G

Металіст (Україна) — АЗ (Нідерланди) — 1:1 (Тайсон, 75 — Алтидор, 26)
Мальме (Швеція) — Аустрія (Австрія) — 1:2
Металіст, АЗ — по 4 очки, Аустрія — 3, Мальме — 0.
20 жовтня. Мальме — Металіст, АЗ — Аустрія.

Група А

Рубін (Росія) — ПАОК (Греція) — 2:2
Тоттенгем (Англія) — Шемрок Роверс
(Ірландія) — Рубін,  Тоттенгем — по 4 очка,  ПАОК — 2, Шемрок Роверс — 0.
20 жовтня. Тоттенгем — Рубін, ПАОК — Шемрок Роверс.