КАДРОВІ ПИТАННЯ

Ігор Соркін  призначений Верховною Радою на посаду голови Нацбанку

Очікувалося, що нового керівника Національний банк отримає 10 січня. Однак спочатку треба було звільнити з цієї посади Сергія Арбузова, якого нещодавно призначено на посаду першого віце-прем’єр-міністра. Втім, під час голосування у Верховній Раді для звільнення Сергія Арбузова не вистачило голосів. За відповідне рішення було віддано 217 голосів при необхідних 226. Тож і до процедури призначення нового керівника НБУ справа не дійшла.       

Вчора ж у парламенті таки знайшлася необхідна кількість голосів. Спочатку народні депутати звільнили Сергія Арбузова — за це рішення проголосувало 237 парламентаріїв (197 — фракція Партії регіонів, 31 — КПУ, 9 — позафракційні). Таким же вдалим було голосування і за кандидата на посаду голови Нацбанку Ігоря Соркіна. За нього віддали голоси 231 народний депутат (187 — фракція Партії регіонів, 31 — КПУ, 13 — позафракційні).    

Під час виступу з трибуни Верховної Ради Ігор Соркін розповів про пріоритетні завдання Національного банку. Зокрема, заявив: «У 2013 році ми продовжимо зміцнення довіри до гривні, тож закликаємо обережніше ставитися до коментарів щодо національної валюти».

Також серед головних завдань Нацбанку названо зниження процентних ставок за кредитами, збільшення рефінансування банків, а також приведення банківського контролю у відповідність до вимог Європейського Союзу. Крім того, Ігор Соркін заявив, що Нацбанк докладатиме максимум зусиль для налагодження співпраці з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Міжнародний валютний фонд і Світовий банк.

Окремо слід зазначити, що Верховна Рада спромоглася достроково припинити повноваження народного депутата Ігоря Прасолова у зв’язку з тим, що він очолив Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Перше голосування з цього питання відбулося у четвер, проте тоді в парламенті для позитивного рішення не вистачило голосів.    

ДОСЬЄ «УК»

Ігор В’ячеславович СОРКІН. Народився 3 березня 1967 р. в Донецьку. В 1988 р. закінчив Бакинське вище загальновійськове командне училище. Cпеціальності «правознавство» та «банківська справа» опанував у Донецькому національному університеті у 1998 та 2006 роках. Протягом 1996 — 2010 рр. працював на різних посадах у Донецькому обласному управлінні НБУ. З липня 2010 р. — заступник голови НБУ.