ІГРИ-2012

Першу срібну медаль у збірній України завоювала  веслувальниця Інна Осипенко-Радомська

Наша олімпійська надія на байдарці-одиночці мала всі шанси повторити успіх чотирирічної давнини. 29-річна спортсменка, яка народилася в Бориславському районі Херсонської області, з перших метрів лідирувала на дистанції 500 метрів. Лише на останніх 150 метрах нашу землячку зуміла випередити Данута Козак з Угорщини.

Випускниця Київського національного університету фізичного виховання і спорту демонструє дивовижну олімпійську стабільність. Вісім років тому вона стала бронзовим призером Ігор у складі української жіночої команди-четвірки. У Пекіні-2008, пересівши на одиночну байдарку, завоювала золоту медаль, випередивши італійку Жозефу Ідем лише на чотири тисячні секунди.

У Лондоні призову колекцію кращої спортсменки України 2010 року поповнила срібна нагорода.

Змагання з вільної боротьби серед жінок з’явилися в програмі літніх Ігор лише 2004 року. Героїнею Афін у найлегшій ваговій категорії — до 48 кілограмів — стала Ірина Мерлені. Чотири роки потому з Пекіна підопічна заслуженого тренера країни Олексія Мельника знову повернулася з нагородою — цього разу бронзовою.

Турнір у британській столиці мав стати для тридцятирічної спортсменки останнім акордом спортивної біографії. Квиток до Лондона Ірина забезпечила лише в останній момент — у травні на ліцензійному турнірі в Гельсінкі. На шляху до фіналу вона наче не помітила своїх перших суперниць — Кім Х’юн Чжо з Південної Кореї та Маєліс Каріпу з Венесуели.

У півфіналі її чекала Марія Стадник, яка народилася у Львові, виступала в складі збірної України, але п’ять років тому прийняла громадянство Азербайджану. Два періоди пройшли з помітною перевагою Марії — 3:0. У втішному фіналі Мерлені протистояла Кларисса Чун. Та сама американська борчиня, яку наша землячка перемогла чотири роки тому в сутичці за «бронзу» більш ніж переконливо — 5:0.

 Цьогоріч заокеанська спортсменка взяла реванш.

— Після Пекіна я не виходила на килим три роки і чотири місяці, — розповіла журналістам перша олімпійська чемпіонка в історії вільної боротьби і мати двох синів. — Повернутися до складу збірної було дуже складно, але я вирішила ризикнути. Безумовно, хотілося завершити кар’єру дворазовою олімпійською чемпіонкою, та не судилося. Це були мої останні змагання. Йду з великого спорту з чистою совістю. Я зробила все, на що була здатна, і ні про що не жалкую.

Марія Стадник у підсумку здобула срібну нагороду в цій категорії, програвши у фіналі японці Хітомі Обарі.

Українські майстри шкіряної рукавички Денис Берінчик та Олександр Гвоздик забезпечили собі олімпійські медалі. У ваговій категорії до 64 кг Денис у чвертьфіналі розібрався з австралійцем Джефрі Хорном — 21:13. Судді віддали перевагу київському боксеру у всіх трьох раундах.

Олександру Гвоздику з Харківщини (категорія до 81 кг) вдалося переломити хід бою проти алжирця Абделхафіда Банчабла на свою користь — 19:17.

Суперником Дениса у півфіналі стане Мунх-Ердене Уранчімег із Монголії. Олександр зустрінеться з казахом Аділбеком Ніязимбетовим. Ці поєдинки відбудуться сьогодні. Нагадаю, що на день раніше до четвірки кращих у вазі до 69 кг пробився Тарас Шелестюк. У складному поєдинку чемпіон світу із Сум переміг француза Алексіса Вастіна.

На легкоатлетичному турнірі вийшов до фіналу Олександр П’ятниця. У кваліфікації 27-річний спортсмен із Дніпропетровська показав четвертий результат, метнувши спис на 82.72 метра. Його товаришу по команді Роману Авраменку не вистачило зовсім трішки, аби вийти у фінал. Він у підсумку посів 14 місце (80.06).

Найкращим у кваліфікації став Вітеслав Весели з Чехії — 88.34. Нагороди у цьому виді програми будуть розіграні 11 серпня ввечері.

 ТАБЛО ІГОР

 

БАЙДАРКА-ОДИНОЧКА, 500 М
Жінки

 

1. Данута Козак (Угорщина) — 1.51,456

2. Інна Осипенко-Радомська  (Україна) — 1.52,685

3. Бріджит Хартлі (ПАР) — 1.52,923

 

ЖІНОЧА БОРОТЬБА
Вагова категорія до 48 кг

 

1. Хітомі Обара (Японія)

2. Марія Стадник (Азербайджан)

3. Кларисса Мей Лін Чун (США)  та Керол Х’юн (Канада)

 

ЛЕГКА АТЛЕТИКА
Жінки, стрибки у довжину

 

1. Брітні Різ (США) — 7.12

2. Єлєна Соколова (Росія) — 7.07

3. Дженей Делоч (США) — 6.89

Українки Вікторія Рибалко та Маргарита Твердохліб до фіналу не вийшли.

Жінки, 400 м з бар’єрами

1. Наталія Антюх (Росія) — 52.70

2. Лашинда Демус (США) — 52.77

3. Зузана Хейнова (Чехія) — 53.38

Українки Ганна Титимець (54.69)  та Ганна Ярощук (55.51)  у півфіналі фінішували четвертими у своїх забігах.