ЛІГА ЄВРОПИ

У черговому турі групового турніру Ліги Європи українські клуби здобули на трьох сім очок

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Розгромивши на виїзді шведський «Мальме», харківський «Металіст»  майже впорався з завданням виходу до плей-оф  Ліги Європи за три тури до  його завершення. Однак, аби  не лише здобути  такий результат, а й продемонструвати свою гру, підопічним Мирона Маркевича  знадобилася неабияка шокова терапія: спершу пропустити в свої ворота, а потім, уже за нічийного  рахунку, необов’язкове видалення  автора м’яча у відповідь Кристальдо. Парадокс, та, опинившись у меншості, «Металіст» зіграв краще за будь-які очікування.

Як зазначив головний тренер «Металіста» на післяматчевій прес-конференції, після голу команда прокинулася і почала грати так, як уміє і може.

— Здається, що виграли легко, але матч був дуже важким, — зазначив він. — Не думаю, що хтось беріг себе для «Шахтаря» (попереду у харків’ян принципова гра на виїзді — матч туру у Прем’єр-лізі проти «Шахтаря», транслювати який вже зголосилися  телеканали кількох країн. — Авт.). У трьох матчах першими пропускали, але, на щастя, і з АЗ зрівняли, й у «Аустрії» та «Мальме» виграли.

Першу перемогу з великими потугами здобули у груповому турнірі київські динамівці. У четвер на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського підопічні Юрія Сьоміна влаштували  уболівальникам справжній вечір з корвалолом: про реалізацію  моментів підопічним Юрія Сьоміна вже можна складати не легенди — анекдоти. Здавалося б, забийте  кілька м’ячів до перерви — і  все. Але забили останнім ударом у матчі, і то лише з милості  арбітра, який міг би й не дозволити пробивати кутовий — час вийшов.  Добре, що до цього часу  головний тренер киян не замінив півзахисника Дениса Гармаша, адже якість його гри  була далеко не взірцевою.

— Звичайно, приємно забивати на 93-й хвилині, до того ж ми взяли три важливі очки. У нас протягом матчу було чотири-п’ять хороших моментів, у яких зобов’язані були забивати. Добре, що все так закінчилося і ми виграли, — сказав новоспечений герой.

Справді, результат здобуто, і  критикам довелося  притупити пера, однак фізичну втому  і психологічне спустошення  киян не приховаєш. Мабуть,  неспроста головний тренер не відпустив футболістів традиційно по домівках, а, як у старі добрі часи Лобановського,  відправив на базу до  Кончі-Заспи. Розслаблятися ніколи  — попереду тур внутрішньої першості  і гра з гірниками  в 1/8 Кубка України. Та й «Бешикташ» на четверту поразку поспіль навряд чи згодиться ..

Приємно, що здобули перше очко ворскляни. Особливо беручи до уваги те, що до бельгійського Льєжа полтавська команда добиралася майже добу:  затримка рейсу, другого, перекладні — врешті-решт, випробувати газон  не встигли.

А проте нав’язали боротьбу, постійно контратакували, і хоча особливих моментів для взяття воріт «Стандарда» не було, але й свої залишили в недоторканності. Зазначимо, що бельгійський клуб був лідером до зустрічі з українцями. Як показала гра, за силою він не кращий від «Ворскли».

— Тепер зіграємо вдома. Хочу попросити вболівальників, щоб прийшли нас підтримати. Нам треба взяти очки на своєму полі, — зважмо на ці слова  головного тренера Миколи Павлова.

Переможний м'яч у ворота "Бешикташа " - на цей ігровий момент найважливіший у кар'єрі Дениса Гармаша (у білому). 
Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

 

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, груповий турнір, 3-й тур

Група G

«Мальме» (Швеція) — «Металіст» (Україна) — 1:4

Голи: Хамад (22) — Кристальдо (32), Фініньо (45), Едмар (57), Девич (73).

«Алкмаар» (Голландія) — «Аустрія» (Австрія) — 2:2

Становище команд: Металіст — 7, Алкмар — 5, Аустрія — 4, Мальме — 0.

Група Е:

«Динамо» (Україна) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:0

Гол: Гармаш (90 +3).

«Сток Сіті» (Англія) —  «Маккабі »(Т-А, Ізраїль) — 3:0.

Становище команд: Сток Сіті — 7, Динамо — 5, Бешикташ — 3,

Маккабі — 1.

Група В:

«Стандард» (Бельгія) — «Ворскла» (Україна) — 0:0

«Ганновер» (Німеччина) — «Копенгаген» (Данія) — 2:2

Становище команд:  Стандард, Ганновер — по 5, Копенгаген — 4,

Ворскла — 1.

Матчі четвертого туру відбудуться 3 листопада — команди поміняються полями.