Мені 54 роки. 29 із них пропрацювала завідувачем бібліотеки у військовій частині. Та нині її ліквідують. Загальний стаж роботи — 34 роки. Тож хочу дізнатися, чи можу я нині піти на заслужений відпочинок. А ще прошу уточнити: чи вираховуватимуть з моєї пенсії по 0,5% кожного місяця за 2 роки, якщо я оформлю пенсію у 55 років?

Н. САВЧУК,
м. Броди Львівської обл.

Владислав МАШКІН,
директор Департаменту пенсійного
забезпечення ПФ:

 — Статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менш ніж 15 років.

До досягнення віку, встановленого абзацом першим цієї статті, право на пенсію за віком мають жінки після досягнення ними такого віку: 56 років 6 місяців — які народилися з 1 жовтня 1957-го по 31 березня 1958 року; 57 років — які народилися з 1 квітня 1958-го по 30 вересня 1958 року.

Зменшення розміру пенсії за віком застосовують протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

Згідно зі статтею 26 Закону «Про зайнятість населення», працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності або штату без права на пенсію, за умови їхньої реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантоване право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі якщо до визнання такої особи безробітною для неї не підібрали підходящої роботи та якщо вона має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, що передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою Пенсійного фонду від 25.11.2005 року № 22-1, до заяви про призначення пенсії за віком, відповідно до статті 26 Закону «Про зайнятість населення», додається клопотання (направлення) відповідного центру зайнятості про достроковий вихід на пенсію.

Звертаю увагу на те, що на момент розірвання з вами трудового договору із вказаних вище причин ви маєте досягти передпенсійного віку, що є однією з необхідних умов для дострокового призначення пенсії.

Крім цього, повідомляю, що згідно з пунктом 7 Прикінцевих положень Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», достроково призначена пенсія за віком з урахуванням підпункту «г» частини першої пункту 1 статті 26 Закону «Про зайнятість населення», у період до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього закону, працюючим пенсіонерам не виплачується.

Для отримання докладніших роз’яснень рекомендую звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання.