ПРЕМ'ЄР-ЛІГА 

Команда Юрія Максимова — головний претендент на «Кубок прогресу»

 

Найбільшою несподіванкою першої третини турнірної дистанції слід вважати клуб з Кривого Рогу. Підопічні Юрія Максимова після дев’яти турів посідають надзвичайно високе для себе четверте місце, поступаючись лише учасникові групового турніру Ліги чемпіонів «Шахтарю» та двом командам, попереду в яких групова стадія Ліги Європи — київським динамівцям і «Металісту».

Середнячкам важко конкурувати з лідерами за складом виконавців. Якщо фаворити делегують до національних збірних більшу частину футболістів, то у розпорядженні Максимова лише один гравець такого рівня — 25-річний півзахисник збірної Грузії Джаба Канкава. Під час літнього міжсезоння клуб не шукав новачків у Південній Америці або на Африканському континенті. На Дніпропетровщину приїхали воротар київського «Динамо» Денис Бойко, нападаючий «Арсенала» Сергій Самодін та захисник «Дніпра» Уча Лобжанідзе.

Тому напередодні зустрічі проти «Таврії» більшість фахівців віддавали перевагу підопічним одного з найдосвідченіших наставників елітного дивізіону Семена Альтмана. Попри всі прогнози, «Кривбас» у Сімферополі здобув вольову перемогу. Особливої ваги цей успіх набуває з огляду на те, що під керівництвом Альтмана кримська команда у нинішньому чемпіонаті ще нікому не поступалася.

Форвард «Таврії» Максим Фещук (на знімку ліворуч) з партнерами зазнав першої поразкт. Фото Укрінформу

З різним настроєм починають свій шлях у Лізі Європи «Металіст» та «Ворскла». Харків’янам, які за два дні зіграють в Австрії з місцевою «Аустрією», не вдалося зламати опір київських канонірів. А команда Миколи Павлова перед поїздкою до Данії впевнено здолала одного з аутсайдерів — «Чорноморець».

— Реалії футболу такі, що гравці та тренери живуть від гри до гри, — зізнався після фінального свистка головний тренер полтавців Микола Павлов. — Якщо перемогли, на нашій вулиці свято, програли — навпаки. Сьогодні хотів би порадіти за всіх нас: «Ворскла» подарувала шанувальникам справжнє свято — шість ігор у розіграші Ліги Європи. Нещодавно про таке я навіть мріяти не міг.

Ще один учасник єврокубкових баталій — «Динамо» — здобуло в рідних стінах чергову перемогу.

— Після тривалої перерви, пов’язаної з іграми національних збірних, матчі чемпіонату завжди виходять складними, — зазначив Юрій Сьомін. — Гра з «Іллічівцем» — не виняток. Тому ми задоволені здобутими трьома очками. Але якщо так само проведемо поєдинок проти англійського клубу «Сток Сіті», як зіграли сьогодні, нам буде надзвичайно складно. Футболісти повинні докорінно змінити свою психологію.

 

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України. 9 тур
Шахтар — Волинь — 5:1 (Адріано, 18, 37, Едуардо, 27, Жадсон, 34,  Коста, 84 — Майкон, 53)

Таврія — Кривбас — 1:2 (Шиндер, 6 — Самодін, 56, Сердюк, 80)

Ворскла — Чорноморець — 3:1 (Янузі, 32, Громов, 60, Ребенок, 67 — Донець, 80)

Динамо — Іллічівець — 3:1 (Нінкович, 15, Ярмоленко, 68, Бутко, 77, автогол — Кожанов, 87)

Зоря — Дніпро — 2:0 (Хомченовський, 45, Білий, 84)

Металіст — Арсенал — 0:0

Олександрія — Карпати — 1:1 (Кабанов, 72 — Батіста, 51)

Оболонь — Металург — 0:1 (Казарян, 62))

Лідери: Шахтар, Динамо — по 23 очка, Металіст — 19, Кривбас — 16.

Бомбардири: Майкон (Волинь) — 9 м’ячів, Шав’єр (Металіст) — 6, Крістальдо (Металіст), Єрмоленко (Динамо), Ідейє (Динамо) — по 5.