ПОРАЗКА

Другий рік поспіль «Динамо» залишається за бортом найпрестижнішого турніру Старого Світу

У серпні 2008-го Юрій Сьомін тріумфально відзначив свою появу на тренерському містку біло-блакитних. У кваліфікації Суперліги Артем Мілевський з партнерами двічі розтрощили московський «Спартак» з однаковим рахунком — 4:1. Три роки потому представник російської Прем’єр-ліги завдав відчутного удару у відповідь. 4:1 — за сумою двох зустрічей: з такою беззаперечною перевагою казанський «Рубін» переграв українського віце-чемпіона.

— За часів, коли правий фланг оборони прикривав один з  нинішніх наставників киян Олег Лужний, неможливо було уявити ті жахливі помилки, яких припускається нинішнє покоління динамівців. Як таке могло статися?

З таким запитанням кореспондент «УК» звернувся після зустрічі в Казані до головного тренера гостей. На жаль, Юрій Павлович відбувся загальними фразами.

— Критикувати можна будь-якого гравця, — відповів спеціаліст. — У розпорядженні тренерського штабу є саме такі футболісти. З ними ми і працюємо.

Результати цієї праці вболівальники побачили в двох поєдинках проти «Рубіна», які практично визначали долю всього єврокубкового сезону. Слід зізнатися: Курбан Бердиєв за всіма статтями переграв досвідченого керманича динамівців. Усі тактичні задумки очільника клубу зі столиці Татарії його підопічні втілили на футбольному полі. І мова не тільки про бездоганні дії під час оборони власних воріт. У Києві та Казані нагородив партнерів блискучими гольовими передачами Крістіан Нобоа з Еквадору, який щойно прилетів з-за океану, де грав у Кубку Америки. Лише ціною жовтих карток могли зупинити наші захисники стрімкі випади Гекденіза Караденіза і Алана Касаєва.

— Сьогодні максимум наших можливостей — це рівень не чемпіонської Ліги, а другого за значенням континентального турніру, — знайшов мужність визнати очевидне кращий гравець у складі киян Олег Гусєв.

Схожу думку щодо потенціалу другої команди України висловив колишній захисник московського «Спартака» та збірної Союзу Євген Ловчев.

— «Рубін» досить легко впорався з групою атаки киян. Нігерієць Ідейє, на якого робилася серйозна ставка, зовсім не вразив. Гості залишили враження «сирої» команди, з якою ще треба працювати і працювати, вимагати від футболістів беззаперечного виконання ігрового завдання.

Для найтитулованішого клубу країни це вже п’ята невдала спроба потрапити до футбольної еліти Європи, причому друга поспіль. Ще один штрих, який не додає настрю прихильникам біло-блакитних. Останній раз «Динамо» програвало в рідних стінах і на виїзді у кваліфікації Ліги чемпіонів влітку далекого вже 1996 року. Тоді під керівництвом Йожефа Сабо киян двічі принизили гравці австрійського «Рапіда» — 4:2 у Відні і 2:0 у Києві.

Сьогодні Андрій Ярмоленко з партнерами дізнаються про свого наступного суперника у розіграші Ліги Європи. Жеребкування у швейцарському Ніоні розпочнеться о 14.30 за київським часом.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 3-й відбірний раунд

«Рубін» (Росія) — «Динамо» (Україна) — 2:1 (Дядюн, 19, Медведєв, 87 — Гусєв, 90)

Перший матч: 2:0

«Мальме» (Швеція) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 1:1 (Намад, 80 — Нейсміт, 24)

Перший матч: 1:0

«Васлуй» (Румунія) — «Твенте» (Нідерланди) — 0:0

Перший матч: 0:2

«Слован» (Словаччина) — АПОЕЛ (Кіпр) — 0:2 (Алмейда, 58, Мандуца, 90)

Перший матч: 0:0

«Вікторія» (Чехія) — «Русенборг» (Норвегія) — 3:2 (Бакош, 55, Колар, 60, Петржела, 78 — Лустіг, 45, Пріка, 77)

Перший матч: 1:0

«Цюрих» (Швейцарія) — «Стандард» (Бельгія) — 1:0 (Мехмеді, 58)

Перший матч: 1:1

«Вісла» (Польща) — «Літекс» (Болгарія) — 3:1 (Меліксон, 42, 56, з пенальті, Вілк, 84 — Бадуров, 68)

Перший матч: 2:1

«Штурм» (Австрія) — «Зестафоні» (Грузія) — 1:0 (Кінаст, 68)

Перший матч: 1:1