ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

За тур до завершення першого кола  футбольної першості у призовій трійці повна перетасовка

Ганна РОМАШКО,
Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Мінімум два  повноцінних склади гравців — ось вимога сьогодення до лідерів національного чемпіонату, які  прагнуть якнайкраще виступати на міжнародній арені. Адже нарікання на щільний графік  на цій футбольній орбіті  вважається моветоном. Щоправда, іноді саме  брак зайвого дня відпочинку дає змогу  ще більше мобілізуватися, що й довів минулої неділі  харківський «Металіст», який після непростого виїзного поєдинку в Лізі Європи обіграв кращу команду України на її ж щасливій домашній арені.  

А «Шахтар», схоже, досі не відійшов від «майстер-класу»  «Зеніта» і в першому таймі був мало схожий на команду, яка прагне реабілітуватися перед своїми вболівальниками за невпевнену гру в Лізі чемпіонів. Прокинулися гірники  аж після того, як на табло горіли прикрі цифри — 0:2. Мобілізувавшись і згадавши про «шахтарський характер», господарі відразу взяли в облогу ворота харків’ян. Атаки хвилями накочувалися на оборону зухвалих гостей, і гірники таки змогли відквитати один м’яч. Зрештою, ніде правди діти, вони мали шанс і зрівняти рахунок (двічі з «убійних» позицій влучали в перекладину воріт), але «Металіст», який останні десять хвилин догравав у меншості, не лише вистояв, а й змарнував нагоду  ногами Кристальдо поставити  «Шахтар» у зовсім незручне становище.

«Харків'янина» Папу Гує зупинила лише червона картка. Фото PHL  

Звітний поєдинок варто розглядати і через призму  дуелі, яка відбудеться вже наприкінці сезону, — у 29 турі «Металіст» прийматиме  гірників удома.  Якою на той час буде  турнірна ситуація — тільки  футбольному богові відомо, однак саме там може бути проставлена крапка у боротьбі за перші два рядки турнірної таблиці. А амбітна заявка президента «Металіста» про  Лігу чемпіонів — лише зайве тому підтвердження.

Не менш цікавою обіцяє бути боротьба й у єврокубковій зоні  загалом. Програвши  луцькій «Волині»,  столичний «Арсенал» на відстань двох очок підпустив до себе потужну групу тих, хто наздоганяє, — у «Дніпра», «Ворскли» і «Кривбасу» мотивація  зашкалює.

Водночас приємно, що у чемпіонаті України закручується інтрига, а це означає: прохідних ігор не буде. Саме тому й у  штабі київського «Динамо»  лідерство розглядають лише як проміжний результат… 

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга, 14-й тур

Волинь — Арсенал — 1:0 

Гол:  Гобер (85)

Чорноморець — Олександрія — 2:1   

Голи: Політило (68), Лео Матос (79) — Зейналов (64)

Іллічівець — Оболонь — 2:1  

Голи: Ярошенко (50, пен.), Полянський (75) — Г. Баранець (26)

Кривбас — Карпати — 1:1

Голи:  Самодін (38) — Мілошевіч (50)

Дніпро — Металург Д — 1:0   

Гол: Матеус (73)

Шахтар — Металіст — 1:2

Голи: Мхітарян (60) – Вільягра (45+2),  Торсільєрі (54)

Ворскла — Таврія — 3:2 

Голи: Монахов (6 автогол),  Курілов (88), Янузі (90+2) — Любічіч (11), Назаренко (73)

Динамо — Зоря — 6:1     

Голи: Гусєв (12), Мілевський (16), Алієв (26), Корреа (58), Дуду (62), Ярмоленко (76) — М. Білий (89)

Турнірне становище лідерів: Динамо — 36, Металіст — 34,  Шахтар — 33, Арсенал — 23, Дніпро, Ворскла, Кривбас — по 21.