КАДРОВА ПОЛІТИКА

Президент учора представив нового міністра внутрішніх справ 

Представляючи керівному складу МВС новопризначеного очільника, Віктор Янукович наголошував, що Віталій Захарченко тривалий час працював в органах внутрішніх справ, а потім розширив свій досвід, працюючи керівником Державної податкової служби. «Безумовно, це дасть можливість МВС більше приділяти уваги економічним злочинам», — підкреслив глава держави.

Вкрадене потрібно повертати

А запланована декриміналізація низки статей Кримінально-процесуального кодексу передбачає істотне збільшення уваги до питань боротьби з економічною злочинністю. «Наше завдання — робити так, щоб кожен злочинець, який грабує державу, знав: ці кошти треба буде повертати з великими штрафними санкціями», — зауважив Президент. Він підкреслив, що саме таке завдання поставив під час розмови з новопризначеним міністром.

Президент також висловив сподівання, що робота над корисними напрацюваннями, яка вже ведеться в МВС, триватиме і з приходом нового керівника. «Все, що напрацьовано, в жодному разі не можна руйнувати — треба тільки вдосконалювати… Роботи вистачить усім фахівцям, які прагнуть ефективно працювати, створюватимуться всі умови», — підкреслив Віктор Янукович.

Глава держави подякував за роботу Анатолієві Могильову і побажав йому успіхів на посаді голови Ради міністрів Криму. «У його особі я також хотів би побажати всім мешканцям Криму отримати ефективного господаря, ефективного державного менеджера, людину, яка має великий досвід і здатна виконувати надзвичайно непрості функції», — сказав Президент.

У свою чергу новопризначений керівник МВС Віталій Захарченко подякував главі держави за високу оцінку своєї попередньої діяльності. Він запевнив, що продовжить уже розпочаті у міністерстві реформаторські кроки для модернізації відомства в ефективну систему із захисту прав та свобод громадян, забезпечення охорони громадського порядку, боротьби із корупційними проявами.

Анатолій Могильов запевнив, що гідно працюватиме на новій посаді. Він подякував колективу МВС за роботу і закликав підтримати нового керівника відомства у його діяльності.

Торгівля з-під ніг до економічних злочинів якось не дотягує... Фото з сайту PHL

Наказ — реформуватися!

У своєму слові до керівного складу МВС Віктор Янукович висловив сподівання, що Верховна Рада розгляне та ухвалить збалансований Кримінально-процесуальний кодекс уже найближчим часом. Президент водночас додав, що вочевидь ітиметься про непростий процес, в який політики намагатимуться втручатися саме з політичної точки зору. «Але я переконаний: у цілому КПК буде збалансованим і нам вдасться за допомогою здорового глузду всіх політичних партій  — і коаліційних, і опозиційних — врешті-решт прийняти цей документ», — сказав Президент.

Глава держави, окрім того, висловив сподівання, що до кінця цього року буде зібрано всі зауваження до Податкового кодексу, які потім врахують під час внесення змін до цього документа.

Говорячи про реформу судової гілки влади, Віктор Янукович зауважив:  нещодавно Верховна Рада ухвалила закон щодо вдосконалення системи судочинства, який розширить можливості Верховного Суду України («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розгляду справ Верховним Судом України»). «Скоріше за все, до кінця цього тижня я його підпишу», — сказав він.

Президент також наголосив на актуальності реформування системи правоохоронних органів. Він зазначив, що очікує від правоохоронців внесення відповідних пропозицій. «Безумовно, нам треба буде системно підходити до цього питання, і я готовий бути поруч із вами, щоб попрацювати над реформами, які мають бути в системі органів внутрішніх справ», — сказав Віктор Янукович. Він висловив переконання, що успішне реформування цієї системи відбуватиметься також шляхом адаптації світового досвіду в цій сфері до українських умов. «Ця реформа — системи правоохоронних органів — на черзі, і вона найближчим часом має бути підготовлена та опрацьована як концепція», — підкреслив глава держави.

За його словами, реформи, які розпочаті в Україні, донедавна стосувалися центру. І тут уже вдалося позбутися дублювання функцій органів влади, тож невдовзі цей процес пошириться на регіони. «Найближчим часом ми презентуватимемо цю програму реформ, і її впровадження займе не одну п’ятирічку. Досвід показує, що регіональні реформи тривають довго», — сказав Президент.

Він зауважив, що суть реформи полягає у поступовій передачі частини функцій органів центральної влади до регіональних. За словами Президента, це головна мета, яка, як доводить практика, створює умови для економічного зростання. Крім того, на переконання Віктора Януковича, такий підхід сприятиме оптимізації ситуації у соціальній сфері.

Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров представив нового керівника Державної податкової служби Олександра Клименка та голову Ради міністрів Автономної Республіки Крим Анатолія Могильова. Докладніше про це — у наступному номері «УК».

ДОСЬЄ «УК»

ЗАХАРЧЕНКО Віталій Юрійович. Народився 20 січня  1963 р. в Костянтинівці Донецької області. 1986 р. закінчив Ризьку спеціальну середню школу міліції, згодом  Ризьку філію Мінської вищої школи МВС СРСР. У 1998 році — магістратуру Національної академії внутрішніх справ України, 2010-го — Полтавський університет економіки і торгівлі. Здобуті спеціальності — правознавство, управління у сфері правопорядку, облік і аудит. Кандидат наук з державного управління.

Працював в органах внутрішніх справ на оперативних і керівних посадах. З травня 2008 по червень 2010 р. — заступник голови Державної податкової адміністрації у Полтавській області. Працював на посадах першого заступника начальника податкової міліції ДПА України,  першого заступника голови ДПА України.  У грудні 2010-го призначений головою Державної податкової служби України. Генерал-майор податкової служби.