ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Безвиграшна серія «Шахтаря»  на євроарені триває, але головний тренер вірить у краще майбутнє

Нинішня осінь кардинально змінила уявлення про співвідношення сил у футбольному протистоянні країн-сусідів. Улітку «Рубін» залишив за бортом Суперліги київських динамівців, обігравши їх у Києві і Казані. Зараз чемпіон Росії практично поховав надії «Шахтаря» на повторення торішнього досягнення —  виходу до чвертьфіналу популярного турніру.

Ще після  жеребкування головний тренер «Шахтаря» висловив дивне, на перший погляд, припущення. На його думку, своєрідним лакмусовим папірцем для чемпіонів Португалії, Росії та України стане АПОЕЛ. Та команда, яка втратить очки у поєдинках з номінальним аутсайдером, скоріш за все залишиться за бортом плей-оф найпопулярніших змагань Старого Світу.

Луческу наче у воду дивився. У  чотирьох турах кращий клуб Кіпру не зазнав жодної поразки: з Донецька та Порту підопічні сербського наставника Івана Йовановича привезли по одному очку, а в рідних стінах переграли португальців і лідера російської Прем’єр-ліги.

Високою «фізикою» «Зеніт» буквально придавив технічних бразильців «Шахтаря». Фото з сайту shakhtar.com

А ось підопічні Луческу за два тури до фінішу залишаються  єдиною командою квартету, яка ще не перемагала. Минулого вівторка на полі пітерців гості не мали жодних шансів на успіх. Капітана помаранчево-чорних Даріо Срну «з’їв» на своєму фланзі захисник збірної Італії Крішито. Середня лінія гірників мала приречений вигляд у протистоянні з ключовими виконавцями фіналіста наступного Євро-2012 — команди Росії. Показовим було порівняння диспетчерів двох команд: Мхітарян на фоні португальця Данні нагадував гравця-початківця.

І це ще не все. Для численної  колонії бразильських легіонерів помаранчево-чорних цілком реальна перспектива на початку зими залишитися навіть без Ліги Європи.

Справді, після стартової невдачі «Зеніт» здійснив могутній ривок, набравши у наступних трьох іграх сім очок з дев’яти можливих. Закономірність того, що відбулося, визнають і у таборі донеччан.

— Пітерці повинні були виграти ще в  Донецьку, — вважає директор відділу міжнародних змагань «Шахтаря» Любош Міхел. — Про гру «Зеніта» з повагою відгукуються всі фахівці. Більш того: стільки гольових моментів на нашому стадіоні свого часу не створювала навіть «Барселона».

Сам наставник гірників Мірча Луческу, він же Містер, він же з легкої руки тренера «Зеніта» Лучано Спалетті старий футбольний Лис, підсумовуючи  гру своєї команди з росіянами, визнав, що суперник  заслужив  перемогу.

— Якщо «Зеніт» гратиме з таким самим настроєм, то, гадаю, він обіграє АПОЕЛ, і, можливо, зробить це навіть з переконливішим  рахунком. Ми ж можемо задовольнятися тільки тим, що в другому таймі мали вигляд не гірший за суперника. Так потрібно було грати не тільки другий тайм, а з першої хвилини до останньої. Тепер зобов’язані виграти дві гри, які залишилися.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 4 тур

Зеніт — Шахтар — 1:0

Гол: Ломбертс  (45+1)

АПОЕЛ — Порту — 2:1 Голи: Аїлтон (42, з пенальті), Мандука (90) — Халк (89, з пенальті)

Група G

                          І    В    Н    П   М     О

АПОЕЛ           4    2    2     0    6-4    8

Зеніт                4    2    1     1    7-5    7

Порту              4    1    1     2    5-7    4   

Шахтар           4    0    2     2    4-6    2 

23 листопада: Шахтар — Порту, Зеніт — АПОЕЛ.