ПЛАН

Юнаки та дівчата, які переїздитимуть у село, отримуватимуть землю в кредит на 10 років 

Під час візиту на Житомирщину міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк закликав широко обговорювати законопроект «Про ринок землі», а також наголосив на потребі широкої роз’яснювальної роботи щодо впровадження ринку землі. Для цього, за його словами, в країні діятимуть штаби з вирішення земельних питань із залученням науковців-аграріїв, керівників сільгосппідприємств, фермерів, голів сільрад, представників ЗМІ. «Треба якомога швидше провести скрізь збори сіл, щоб врахувати всі зауваження та пропозиції, які надійдуть від власників земельних паїв та сільських голів», — зазначив він, окресливши головні переваги відкриття ринку землі, а також вступу в дію деяких нововведень, які сприятимуть розвитку українського села.

— Однією з них є те, що Державний земельний банк надаватиме молоді, яка переїздить у сільську місцевість, земельні ділянки з відтермінуванням оплати вартості землі на 10 років, — повідомив Микола Присяжнюк. — Тож міській молоді варто подумати про таку перспективу.

Очільник аграрного відомства під час візиту також оглянув низку підприємств та обговорив з ними результати жнив в області.

Директор ПП «Імпак» Сергій Маліновський у спілкуванні з міністром пожалівся на складні погодні умови: «Вже зібрано 50% врожаю, і, якщо дозволить погода, знадобиться тиждень на завершення жнив. Врожайність зернових на початку зернозбиральної кампанії становила 50-55 ц/га, а зараз, через надмірну вологу (за останні 3 дні випало 70 мм опадів), — 30 ц/га». Врожайністю картоплі директор підприємства задоволений — вона становить 30-35 т/га.

Перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко підтвердив, що хід жнив дещо ускладнюють погодні умови, у зв’язку з якими поки що в області зібрано лише 50% врожаю зернової групи. Водночас середня врожайність по області становить 26,3 ц/га, що на 3 ц більше, ніж торік. Загалом очікується отримати 1, 129 млн тонн збіжжя, — додав він.

Міністр у свою чергу повідомив, що у 2011 році держава направить на створення запасів продовольства понад 7 млрд грн (2,2 млрд — із спецфонду держбюджету і ще близько 5 млрд за рахунок розміщення ОВДП.

— Потужний державний запас продовольства гарантуватиме продовольчу безпеку, а також дасть змогу уникнути втручання держави, насамперед у ринок зернових, — зазначив Микола Присяжнюк, поінформувавши, що Аграрний фонд уже закупив 1,5 млн тонн зерна нового врожаю.

У планах Мінагропроду й значна фінансова підтримка розвитку молочного скотарства.

— Ми маємо мотивувати селян і виробників, щоб зупинити спад поголів’я великої рогатої худоби і наростити обсяги виробництва молока, — сказав очільник аграрного відомства. — Пропонуємо виплачувати сільгосппідприємствам по 5 тис. грн за кожну прирощену корову продуктивністю понад 4300 літрів, — уточнив він.