Головний тренер
збірної України з баскетболу
Майк ФРАТЕЛЛО

Відомий американський спеціаліст Майк Фрателло призначений головним тренером чоловічої збірної у березні цього року. Тоді ж виконком Федерації озвучив новому тренерському штабові української баскетбольної дружини завдання-мінімум: вийти з групи на чемпіонаті Європи нинішнього року в Литві. Завдання-максимум — посісти місце, яке дасть змогу отримати путівку на Олімпійські ігри у Лондон 2012 р.

Новий наставник поки що буває в Києві наїздами. Під час останніх відвідин він розповів про плани на майбутнє.

— Новина про те, що під час Євробаскету-2011 українську команду очолить такий авторитетний спеціаліст, стала знаменною подією у вітчизняному баскетболі. Чому ви погодилися на такий крок?

— Ще жодного разу не працював за межами Нового Світу. Починав на рівні студентських команд. Згодом шістнадцять років очолював різні клуби Національної баскетбольної асоціації. Звичайно, протягом цього періоду в мене були цікаві пропозиції, в тому числі з Європи. Останнім часом працював на телебаченні — коментував матчі НБА. Запрошення Олександра Волкова сприйняв як новий цікавий досвід. А погодився очолити збірну, тому що давно знаю керманича української Федерації.

— Коли ви вперше прилетіли в українську столицю, мова йшла про те, що вам допомагатиме Віталій Потапенко, який свого часу під вашим керівництвом захищав кольори клубу НБА «Клівленд».

— Я теж на це сподівався. Адже з Віталієм у мене склалися по-спражньому дружні стосунки. Колись він грав у моїй команді, а зараз дуже успішно працює асистентом тренера в Атланті. Думаю, його досвід виявився б корисним для молодих українських гравців. Та річ у тім, що нещодавно дружина подарувала йому другу дитину. Потапенко вирішив, що поїхати так надовго з Америки до України буде несправедливо щодо своєї половини. Чесно скажу, мені дуже шкода. Водночас поважаю його рішення.

— Ви обіцяли наступного разу повернутися в Україну зі своїми помічниками...

— Так, я зустрічатимусь у Штатах із тими людьми, яких маю намір запросити як асистентів. Усі вони зараз очікують на дозвіл від найсильнішої баскетбольної ліги світу — НБА. Цей момент викликає багато аналогічних проблем у спортивному світі — всі чекають, як вирішиться питання з локаутом. Під час останнього подібного протистояння господарів клубів та профспілки баскетболістів у 1998 році чиновники заборонили будь-які контакти із зовнішнім світом особам, залученим до ліги. Зараз ми намагаємося цього не допустити. Добре, що керівництво НБА принаймні прислухається до нас. Хоча, з іншого боку, я можу назвати три країни, які звернулися з аналогічним проханням, але їм відмовили. Тому зараз дехто з моїх потенційних помічників перебуває у підвішеному стані.

— Що ви знаєте про майбутніх суперників?

— Уже на старті нас очікує, мабуть, найбільш грізний конкурент — Росія. Крім сусідів, за три путівки до наступного раунду змагатимуться команди Словенії, Болгарії, Грузії та Бельгії. Я отримав багато відеоматеріалів матчів за участю наших майбутніх суперників. Важливо вивчити кожного гравця, визначити стиль і тенденції кожної команди, як вони грають у нападі та захисті.

Під час перебування в Україні я ознайомився з тренувальною базою збірної. Було кілька зустрічей з людьми, які будуть задіяні в процесі підготовки. За цей короткий час зроблено багато. Ми спеціально запланували товариські матчі в Білорусі, Туреччині та Литві. Це прекрасна можливість для наших гравців зрозуміти, що ми від них хочемо, а для нас — шанс чітко визначити можливості кожного гравця. Сподіваюся, вже перші контрольні поєдинки дадуть змогу внести корективи, аби до матчу з Росією 31 серпня українська збірна стала згуртованим колективом.

— Ви вже познайомилися зі  своїми підопічними?

— Так, президент Федерації Олександр Волков показав мені кандидатів до національної збірної, які виборювали чемпіонський титул у фіналі української Суперліги. Це кияни — Денис Лукашов, Андрій Агафонов, Дмитро Забірченко та гравці БК «Донецьк» — В’ячеслав Кравцов, Олександр Салтовець і Дмитро Глєбов. Звичайно, я дещо собі занотував і зробив певні висновки.

Віктор САВЧУК 
для «Урядового кур’єра»

 

ДОСЬЄ «УК»

Майк Фрателло. Народився 24 лютого 1947 р. в Нью-Джерсі (США).

Один з найавторитетніших спеціалістів Національної баскетбольної асоціації (НБА). Під час навчання в школі був капітаном команд з баскетболу, хокею та американського футболу. По закінченні коледжу зосередився на баскетболі. Головний тренер клубів «Атланта Хоукс» (1983–1990 рр.), «Клівленд» (1993–1999), «Мемфіс» (2004–2007). Під його керівництвом грали олімпійський чемпіон Олександр Волков, а також ще один зірковий український гравець Віталій Потапенко.

ПРЯМА МОВА

 

Саша ОБРАДОВІЧ,
головний тренер БК «Донецьк»:

— Вважаю, Федерація зробила вдалий хід, домовившись із таким відомим фахівцем — людиною рівня Залу Слави. Звісно, без знання ситуації в країні та менталітету гравців йому буде нелегко. Аби приймати оптимальні рішення, треба жити в країні, збірну якої тренуєш. Але у Фрателло є величезний досвід. Навіть працюючи коментатором, не можна провести матч, не підготувавшись до нього. Це означає, що Майк перебуває у тренерському тонусі і не втрачає нитки гри. Буде дуже цікаво спостерігати за тим, як його американське розуміння баскетболу вплине на українських гравців.

Геннадій ЗАЩУК,
заслужений тренер України: 

— Розцінюю рішення Федерації баскетболу як значний крок вперед. З ім’ям Майка Фрателло для наших баскетболістів пов’язано дуже багато. Контакт з тренером такого рівня, який багато часу провів в НБА, корисний для наших молодих тренерів, які працювали з молодіжною та головною збірними. Це — додатковий шанс для наших спеціалістів. Хочеться вірити, що фінал чемпіонату Європи, в якому братиме участь синьо-жовта дружина, виявиться успішним для нас.