Ігри-2012

Чемпіон світу з дзюдо поступився вже в 1/16 фіналу олімпійського турніру
 

На двох Олімпіадах поспіль українська збірна починала свої виступи з яскравих перемог. 16 вересня 2000-го в далекому Сіднеї Яна Клочкова залишила далеко позаду своїх суперниць на дистанції 400 метрів комплексного плавання. За чотири роки в олімпійському басейні Афін наша золота рибка знов стала кращою в своєму коронному виді. У столиці Китаю почин випав на долю дзюдоїста Романа Гонтюка. Вихованець Івано-Франківщини у ваговій категорії до 90 кілограмів посів третє місце.

Олені пасують такі прикраси. Фото з сайту vshooting-ua

На Олімпіаді в Лондоні першою для України стала бронзова медаль Олени Костевич. 27-річна спортсменка з Чернігова піднялася на п’єдестал пошани після завершення стрільби на 10 метрів з пневматичного пістолета. Підопічна Ігоря Черединова кваліфікувалася у фінал другою, поступаючись лише Гуо Венджун з Китаю. Перед останнім пострілом Олена була третьою, але домоглася перестрілки, в котрій поступилася.

Нагадаю, що 27-річна Костевич була чемпіонкою у цій дисципліні на літніх Іграх-2004.

— Боротьба в фіналі Лондона-2012 була запеклішою, аніж вісім років тому в Афінах, — зізналася Олена журналістам. — У перестрілці з француженкою Селін Гобервіль я припустилася прикрої помилки — зійшла з місця. Та попереду ще один старт в олімпійському турнірі — малокаліберний пістолет. Там сподіваюся показати кращий результат.

— Напередодні олімпійського старту під час на пристрілки Олена стріляла краще, — розповів наставник бронзового призера Ігор Черединов. — Але фінальний турнір з тренуванням не порівняєш. Тут змагаються найкращі спортсмени планети — напруга просто колосальна. До наступного старту — змагання з малокаліберного пістолета ще є кілька днів. У нас заплановані щоденні тренування.

А ось найтитулованішому дзюдоїсту країни Георгію Зантараї свого шансу треба буде чекати до Олімпіади-2016 у Бразилії. У ваговій категорії до 60 кілограмів киянин вважався одним з головних фаворитів. Адже у нинішньому олімпійському циклі учень заслуженого тренера України Віталія Діброви зібрав повний комплект нагород: чемпіон світу-2009 у Роттердамі, срібний призер першості планети-2010 у Токіо, нарешті володар бронзової медалі чемпіонату світу-2011 у Парижі.

Тим прикрішим виявився олімпійський дебют 24-річного спортсмена. Вже на старті змагань в 1/16 фіналу він поступився бронзовому призеру чемпіонату Європи Еліо Верде з Італії. Золоту медаль завоював російський атлет Артур Галстян, який у вирішальному двобої виявився сильнішим за японця Хіраоке.

— Важко це визнавати, але я боровся, як ганчірка, — зізнався Георгій.

Українка Наталія Кононенко завершила свій виступ на Олімпіаді в спортивній гімнастиці. За результатами кваліфікації сімнадцятирічна киянка не пробилася до жодного з фіналів: у багатоборстві показала 44-й результат, у вправах на брусах, колоді та вільних  також була далеко від лідерів.